Ten gevolge van de coronacrisis is de export van verwerkte fritesaardappelen en aardappelen heel sterk terug gevallen en is de buitenhuisconsumptie zowat op nul gevallen.
Daling van afzet fritesaardappelen
Ook het wegvallen van alle sportevenementen en sinds gisteren ook alle festivals waar normaal heel wat frituren aanwezig zijn, zorgt voor een daling van de afzet die nog lange tijd zal aanslepen. Slechts een klein deel daarvan wordt opgevangen door de gestegen thuisconsumptie. Door de brancheorganisatie Belpotato.be (in samenwerking met PCA/FIWAP) werd een enquête uitgevoerd waaruit blijkt dat in België circa 750.000 ton aardappelen geen afzet zullen vinden, waarvan een volume van 540.000 ton vrije aardappelen. Het is niet evident een oplossing te vinden voor deze berg onverkoopbare aardappelen. Er wordt gedacht aan veevoeding, biogasinstallaties of in het slechtste geval “uitrijden op het veld”. Let op, in het laatste geval is er een toelating van OVAM nodig.
Noodzaak aan Europese aanpak
Vanuit Boerenbond werd eerder al aangedrongen op Europese maatregelen en een Europese oplossing. Nederland heeft hier niet op gewacht en voorziet zelf uit een nationaal noodfonds 50 miljoen euro voor aardappeltelers met aardappelen voor frietindustrie die geen afzet zullen vinden. Dit komt neer op ongeveer 50 euro/ton . Binnen de Europese aardappelsector wordt gevreesd dat Nederland hiermee de vraag vanuit diverse lidstaten voor een Europese aanpak van het aardappelprobleem hypothekeert.
Voor de Belgische aardappeltelers wordt er vanuit Boerenbond samen met Belpotato.be aangedrongen op een mogelijke tussenkomst in de geleden schade bij de verschillende overheden (Vlaams, Federaal, of Europees). Alleen al voor de Vlaamse aardappeltelers wordt het omzetverlies door het wegvallen van de afzetmarkt voor vrije aardappelen geschat op bijna 60 miljoen euro.
Zorg voor bewijsmateriaal
700.000 ton aardappelen wegwerken voor de oogst van de nieuwe aardappelen is geen sinecure en bewaarkosten blijven oplopen zolang de aardappelen in de schuur steken. Denk je er aan om de stock aardappelen op je bedrijf waarvoor mogelijk geen afzetkanaal is (lees ‘vrije aardappelen’) te gebruiken voor de veevoeding, biogas,.. hou dan alle informatie goed bij en zorg voor voldoende bewijsstukken. We raden aan om desnoods een onafhankelijke expert te contacteren die de huidige aardappelvolumes op je bedrijf op een correcte manier kan schatten. Binnen het Agrofront wordt hiervoor gewerkt aan een standaardprocedure.
Gelijkaardige procedures bestaan ook in geval van het rampenfonds. Ondanks onze herhaaldelijke vraag is er tot op heden nog geen uitgewerkte schaderegeling voor de sector. Of er ooit een compensatie komt, kan vandaag niemand garanderen.
Bron: Boerenbond