Prevent Agri en ILVO hebben een grootschalige enquête gelanceerd om bij landbouwers te polsen naar de arbeidsveiligheid op hun bedrijf. “Momenteel beschikken we niet over wetenschappelijke cijfers over dit thema, terwijl arbeidsongevallen wel een enorme impact hebben op het reilen en zeilen van een landbouwbedrijf”, klinkt het.
Veiligheid landbouwbedrijven
Prevent Agri en ILVO willen met de resultaten aan de slag gaan om hun begeleiding waar nodig bij te sturen en om een langetermijnbeleid over veiligheid op landbouwbedrijven uit te werken.
Ongevallen landbouw
Geregeld brengen media berichten over arbeidsongevallen in de landbouwsector, zoals vallen van op grote hoogte, aanvallen van een stier of gegrepen worden door een machine. Daarnaast zijn er heel wat ongevallen die de pers niet halen. “Wij willen weten wat land- en tuinbouwers momenteel op het terrein ervaren. Hoe zij staan tegenover arbeidsveiligheid in hun bedrijfsvoering en wat is de impact?”, leggen Robin De Sutter en Mieke Sevenans van Prevent Agri uit.
Enquête
Daarom start de organisatie samen met ILVO een grootschalige enquête om op wetenschappelijke manier de nodige gegevens en cijfers te verzamelen. Via een reeks meerkeuzevragen wordt gepeild naar de houding en het gedrag van landbouwers met betrekking tot veiligheid op hun bedrijf. De vragen gaan onder meer over het gebruik van machines, de preventie van valpartijen, de omgang met dieren en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en andere fytofarmaceutische producten.
Advies en begeleiding
Alle resultaten worden volledig vertrouwelijk verwerkt om er nadien algemene trends uit te rapporteren. Om statistisch relevant te zijn, moeten minstens 200 landbouwers deelnemen aan de enquête. Prevent Agri en ILVO willen de resultaten gaan gebruiken om nuttig advies en begeleiding aan de sector te kunnen bieden. Het is ook de bedoeling om op basis van de resultaten een langetermijnbeleid voor de veiligheid op land- en tuinbouwbedrijven uit te werken.
De enquête wordt in heel wat Europese landen tegelijk afgenomen, als onderdeel van Europees samenwerkingsproject rond wetenschap en technologie (COST).
Bron: VILT