De sensibiliseringscampagne van de provincie West-Vlaanderen “Modder op de weg” is opnieuw opgestart. De campagne werd 20 jaar geleden opgestart na een dodelijk ongeval door vervuilde wegen tijdens de oogstperiode in het najaar. “Modder op de weg” is aan zijn twintigste editie toe.
Gouverneur Carl Decaluwé gaf het startschot van de jubileumeditie van de campagne op een landbouwbedrijf in Moorslede.
Gevaren van modder op de weg
Met de campagne wil de provincie zowel landbouwers als weggebruikers sensibiliseren over de gevaren van modder op de weg. Tijdens het oogstseizoen kan er door landbouwwerken modder op de weg komen en dat veroorzaakt slipgevaar. Voor de campagne werden speciaal borden ontworpen die weggebruikers waarschuwen voor modder op de weg. De landelijke gemeenten beschikken over een voorraad borden die kunnen worden uitgeleend. Het is de bedoeling dat landbouwers het vuile wegdek zo snel mogelijk schoonmaken.
Aanpassen van de rijstijl
Daarnaast moet de campagne weggebruikers aansporen om hun rijstijl aan te passen. “Matig uw snelheid als men de weg aan het reinigen is. Sla de waarschuwingen betreffende slipgevaar niet in de wind en pas uw rijstijl aan”, zegt gouverneur Carl Decaluwé. Ook wil de campagne sensibiliseren voor omgang met landbouwvoertuigen op de weg. “Vaak is de weg smal, onverhard en weet men niet goed hoe men moet reageren bij een naderende tractor.” Toch blijkt uit de analyse van dodelijke ongevallen in 2019 dat er geen dodelijke ongevallen zijn gebeurd met landbouwvoertuigen.
De campagne in West-Vlaanderen kan op steun rekenen van de vzw Verkeersveilig West-Vlaanderen, VIAS, Boerenbond en het merendeel van de West-Vlaamse gemeentebesturen en politiediensten in landelijk gebied.
Speciale aandacht voor fietsers
Nieuw aandachtspunt van de gouverneur in de campagne zijn fietsers op de weg. “De jongste maanden zien we dat het aantal fietsers op landelijke wegen enorm is toegenomen. Ook hier is sensibilisering belangrijk. Door samen inspanningen te leveren, vermijden we ongevallen”, klinkt het.
Een enquête bracht in mei van dit jaar nog aan het licht dat meer dan één op drie land- en tuinbouwers wekelijks een gevaarlijke situatie ervaart waarbij fietsers zijn betrokken wanneer zij met hun landbouwvoertuig op de weg zijn. Dertien procent geeft zelfs aan dat het daar dagelijks mee geconfronteerd word. De meest gevaarlijke situaties doen zich voor wanneer er onvoldoende ruimte is voor een landbouwvoertuig omdat fietsers niet aan de kant kunnen gaan. Ook onverwachte manoeuvres van fietsers en een verkeerde inschatting van de breedte van het landbouwvoertuig door fietsers worden benoemd.
Bron: VILT