Ook na de verklaring van de Britse premier Boris Johnson dat het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie op weg zijn naar een ‘no deal’, zegt Europese Raadsvoorzitter Charles Michel dat de EU vastbesloten blijft om een akkoord te sluiten met Londen. “Maar niet tegen elke prijs.”
Na de brexit-verklaring van de Europese leiders van donderdagavond, waarin ze het VK vragen “de nodige stappen te zetten”, zegt Johnson dat de EU blijkbaar niet meer gelooft in een vrijhandelsakkoord. Daarom lijkt een ‘no deal’ de meest realistische uitkomst, tenzij de EU fundamenteel haar positie wijzigt, aldus Johnson.
Johnson slaat de deur van de onderhandelingen echter niet dicht, en dat doet ook de EU niet. “Wij blijven vastbesloten om een akkoord te sluiten, maar niet tegen elke prijs”, reageerde voorzitter Michel na afloop van de tweede dag van de Europese top. “Wat we donderdag zeiden, blijft gelden: we zijn klaar om verder te onderhandelen, om verder te praten, in de hoop vooruitgang te boeken.”
Brexitakkoord
Eerlijke handel, een correct arbitragemechanisme en goede afspraken voor de visserijsector zijn de grote overgebleven knooppunten, herhaalde Michel nog eens. Ook de vrede op het Ierse eiland, de integriteit van de Europese interne markt en de integrale uitvoering van het terugtrekkingsakkoord staan voor de EU voorop.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei eveneens dat de onderhandelingen verder moeten gaan, en gaf aan dat ook de EU tot compromissen bereid moet zijn. “Beide partijen moeten een stap in de richting van de andere zetten.” De Franse president Emmanuel Macron hintte dat er mogelijk een vergelijk kan gevonden zijn door de toegang voor Europese vissers tot de Britse wateren te koppelen aan de toegang voor de Britten tot de Europese energiemarkt.
Maandag trekt de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier met zijn team naar Londen om de gesprekken verder te zetten. Er rest Brussel en Londen nog enkele weken om een akkoord te vinden, zei hij donderdag.
Belang handelsakkoord
Intussen kwam er een oproep vanuit het Britse bedrijfsleven. Meer dan zeventig belangenbehartigers van verschillende sectoren, die gezamenlijk meer dan zeven miljoen werknemers in dienst hebben, doen een laatste poging om politici over te halen terug te keren naar de onderhandelingstafel over de brexit. Ze willen voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie vertrekt zonder handelsakkoord, schrijft The Financial Times.
Het gaat onder meer om vertegenwoordigers van de boeren, de retailsector en de auto-industrie. Ze hopen dat er alsnog een compromis wordt gesloten en daarmee een harde brexit wordt vermeden. “Met een compromis en vasthoudendheid kan een deal worden gesloten. Bedrijven roepen leiders van beide kanten op om een weg te vinden”, citeerde de krant de groepen uit een verklaring.
Vlaamse agrovoedingsindustrie
Ook voor een aantal Vlaamse sectoren staat er heel wat op het spel. Groot-Brittannië is een belangrijke afzetmarkt voor de Vlaamse agrovoedingsindustrie. Het land is de vierde grootste afnemer van Vlaamse agrovoedingsproducten zoals zuivel, cacaoproducten, landbouwmaterieel en aardappelbereidingen. In 2018 is voor 2,2 miljard euro aan voedingsproducten en dranken vanuit België richting Groot-Brittannië gevoerd. In 2019 steeg die uitvoer met meer dan 16 procent als gevolg van de nakende brexit.
Maandag trekt de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier met zijn team naar Londen om de gesprekken verder te zetten. Er rest Brussel en Londen nog enkele weken om een akkoord te vinden, zei hij. Als de EU en het Verenigd Koninkrijk niet voor 31 december een handelsakkoord sluiten; valt de wederzijdse handel terug op basale regels van de Wereldhandelsorganisatie. Dat levert extra belemmeringen op, waardoor wordt gevreesd voor aanzienlijke economische schade.
Bron: VILT