Het Innovatiesteunpunt van Boerenbond heeft de vijf winnaars van zijn 12de Innovatiecampagne bekendgemaakt. De prijzen gaan naar een energiegemeenschap die lokaal energie produceert en uitwisselt, witloof in potten, melk van Jersey-koeien, een mobiele kippenslachterij en digitaal reservatie- en registratiesysteem voor machineringen.
Om de twee jaar gaat het Innovatiesteunpunt dan ook op zoek naar innoverende ondernemers in de land- en tuinbouw. Via de Innovatiecampagne kunnen zij een prijs winnen voor een vernieuwend project of idee dat ze willen realiseren op hun bedrijf. “Nieuwe ideeën zijn soms geboren uit noodzaak, vaak vanuit een probleem dat vervolgens aanzet tot nadenken”, klinkt het. “Soms is verandering nodig of het gevolg van een idee bij de boer dat het beter moet kunnen. Net dan ontstaan creativiteit en vernieuwing”, aldus het Innovatiesteunpunt.
Landbouwers durven te innoveren
In het voorjaar werd een oproep gedaan naar kandidaten. In totaal kwamen er vervolgens een 100-tal inzendingen binnen. “Het beste bewijs dat land- en tuinbouwers nog steeds durven innoveren en goede ideeën hebben”. Meent Stijn Bossin, coördinator van het Innovatiesteunpunt. Uit alle inzendingen werden vijf winnaars geselecteerd die elke 5.000 euro ontvangen om hun idee te realiseren. Ze krijgen ook intensieve begeleiding door de consulenten van het Innovatiesteunpunt.
Witloofteler start met teelt miniwitloof
Een andere laureaat is witloofteler Bart Bruyninckx. Twintig jaar geleden al startte hij met de teelt van miniwitloof en intussen doet hij ook een eerste verwerking van de witloof op zijn bedrijf. Sinds kort brouwt hij ook zijn eigen witloofbier. Nu komt hij met een nieuw innovatief idee: hij wil witloof in potten zaaien en laten groeien in een serre of loods. Zo hoopt hij dat er minder uitval zal zijn en dat hij het hele jaar door kan telen, wat nu onmogelijk is met deze teelt die gevoelig is voor ziekten en ook zeer weersafhankelijk is.
Bijkomen voordeel van dit systeem is dat er minder oppervlakte nodig is en dat de teelt, bewaring en oogst op het bedrijf zelf is voorzien, wat scheelt in transportkosten. Bart wil binnenkort beginnen met testen en hij wil in een volgend stadium nog meer automatiseren. “Via sensor- of cameratechnologie wil ik te weten komen welke plantjes klaar zijn voor de oogst, en hierdoor zal de output van gelijkwaardiger kwaliteit zijn”, stelt hij.
Verhuur van machines; digitaal reserveringssysteem
De Machinering Lokeren CV en Machinecoöperatie Agropolis CV in Kinrooi willen in overleg een digitaal reservatie- en registratiesysteem ontwikkelen om de machines te verhuren aan de leden. In de ideale wereld komen ze dan ook tot een systeem waarbij elke stap automatisch geregistreerd wordt; reservatie, ophalen, gebruik, locatie en grootte van de bewerkte percelen, gebruiksduur en terugbrengen van de machine.
“We willen verhuur en facturatie efficiënter laten verlopen”, klinkt het. “Ons reservatie- en registratiesysteem moet de administratie van de machinering verlichten en discussies voorkomen. De leden zullen ook efficiënter kunnen werken en dat alles leidt op termijn tot meer omzet”, zo redeneren beide machineringen.
Innovatiesteunpunt
Het Innovatiesteunpunt is een initiatief van Boerenbond en Landelijke Gilden in partnerschap met Cera en KBC en is de gespecialiseerde dienst voor het begeleiden van land- en tuinbouwbedrijven bij het inslaan van een nieuwe richting. De consulenten van het Innovatiesteunpunt hebben een ruime ervaring in het begeleiden van bedrijven die stappen zetten op het vlak van innovatie. Ook lokale besturen of verenigingen die door hun dorp een frisse wind willen laten waaien, kunnen hier terecht. Om de twee jaar organiseren ze de Innovatiecampagne.
Bron: VILT