Van 30 november tot en met 6 december kan je in alle vijf Vlaamse provincies street art ontdekken in het straatbeeld om de liefde voor de Belgische friet in de kijker te zetten. “Met de Week van de Friet willen we iedereen nog eens laten stilstaan bij de smaak en beleving die zo uniek zijn aan de frietjes van de frituur, ook al mogen ze dit jaar helaas niet ter plaatse opgepeuzeld worden”, klinkt het bij organisator VLAM.
Week van de Friet
De 21e editie van de Week van de Friet ziet er dit jaar net iets anders uit dan andere jaren. “Maar net tijdens deze moeilijke tijden voor ondernemers, verdienen onze lokale frituristen het om extra in de kijker gezet te worden”, klinkt het bij het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). “Want nergens anders ter wereld kan je zo’n lekkere frietjes eten als in België. De smaak en geur van de Belgische friet is uniek, net als onze frietkotcultuur die niet voor niets erkend werd tot immaterieel cultureel erfgoed.”
Wij verliezen omzet, maar zij hebben géén omzet
“Het gaat niet bijzonder goed, maar het is niet erger dan in andere sectoren”, zegt Bernard Lefèvre, voorzitter van de Nationale Vereniging van Frituristen. “Hoewel, wij hebben niet moeten sluiten. Het zou misplaatst zijn om te klagen, zeker als je kijkt naar cafés en andere horeca. Wij verliezen omzet, maar zij hebben géén omzet.”
Al is de perceptie anders – met wachtrijen van klanten tot op de stoep – het omzetverlies in de sector loopt op tot 80 procent. “In historische centra zien frituristen geen toerist, in uitgaanscentra zien plaatselijke frituristen ook niemand”, reageert Bernard Lefèvre. “Er zullen dus frituren sluiten, maar de meesten zullen overleven, zij het met een kleine omzet.”
Ode aan de frietjes
VLAM wil alvast zorgen voor meer goud op straat tijdens deze Week van de Friet. “In de vijf Vlaamse provincies brengen bekende street artists een week lang een ode aan de frietjes van de frituur”, klinkt het. “De kunstwerken zijn te bezichtigen in Hasselt, Leuven, Antwerpen, Middelkerke en Gent. Door frietjes op onverwachte plaatsen in het straatbeeld te laten opduiken, willen we iedereen herinneren aan de fierheid die ze terecht koesteren voor onze Belgische frieten.”
Bron: VILT