Ongeveer 17 procent van al het voedsel bedoeld voor menselijke consumptie is in 2019 weggegooid. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Verenigde Naties.
23 miljoen volgeladen vrachtwagens voedsel
Gezinnen, restaurants en winkels gooiden in 2019 ruim 931 miljoen ton aan voedsel weg, aldus het Food Waste Index rapport van het VN-Milieuprogramma (UNEP). Dat komt overeen met 23 miljoen volgeladen vrachtwagens, genoeg om bumper-aan-bumper zeven keer rond de aarde te rijden. Tegelijkertijd hadden in 2019 bijna 700 miljoen mensen onvoldoende te eten.
Enorme hoeveelheden voedsel in de vuilnisbak
Experts onderzochten de voedselverspilling in 54 landen wereldwijd. In bijna alle landen kwamen enorme hoeveelheden terecht in de vuilnisbak, ongeacht hoe rijk of arm het land.
Vooral bij huishoudens is het meest weggegooid; zowat 11 procent van het totale beschikbare voedsel werd er verspild. Restaurants gooiden zowat 5 procent weg, winkels waren goed voor 2 procent verspilling.
Strijd tegen klimaatverandering
Volgens de onderzoekers zou 8 tot 10 procent van de wereldwijde broeikasgasemissies verband houden met niet-geconsumeerd voedsel. Voor het VN-Millieuprogramma zou een vermindering van de voedselverspilling dan ook een positief effect hebben op de uitstoot van broeikasgassen. En wordt de milieuvervuiling daardoor ook teruggedrongen. Het betekent bovendien dat er meer voedsel beschikbaar is, waardoor je honger en voedselschaarste uit de wereld kan helpen.
Iedereen moet hun steentje bijdragen
“Als we klimaatverandering, verlies van natuur en biodiversiteit, vervuiling en verspilling serieus willen aanpakken, moeten bedrijven, regeringen en burgers over de hele wereld hun steentje bijdragen in de strijd tegen voedselverspilling “, aldus Inger Andersen, uitvoerend directeur van UNEP. Ze ziet in de VN-top van dit over voedselsystemen een kans om nieuwe acties te lanceren om voedselverspilling wereldwijd aan te pakken.
Bron: VILT