De tevredenheid onder de Vlaamse land- en tuinbouwers steeg het afgelopen half jaar licht, maar vooral de komende zes maanden is met vertrouwen tegemoet gezien. Hiermee volgen de boeren de stijgende trend van het algemene ondernemersvertrouwen en geloven ze in een herstel van de economie. Dat blijkt uit de landbouwconjunctuurenquête, die elk half jaar wordt gehouden en waar in maart van dit jaar 500 landbouw- en tuinbouwers aan deelnamen.
landbouwconjunctuurenquête
De gegevens van de landbouwconjunctuurenquête zijn door het Departement van Landbouw en Visserij twee keer per jaar in een Vlaamse Landbouwconjunctuurindex gegoten. Deze conjunctuurindex geeft het gevoel van de landbouwers weer: hoe beschouwen ze de afgelopen periode en wat verwachten ze van de toekomstige periode? De index kan gaan van 0 (alle landbouwers zeer negatief) tot 200 (alle landbouwers zeer positief). Bij een waarde van 100 zijn er evenveel negatieve als positieve antwoorden.
De conjunctuurindex is gestegen van 71 naar 82, maar zit hiermee nog steeds niet op hetzelfde niveau als een jaar geleden. Voor de coronacrisis is een indexcijfer van 86 genoteerd. De boeren zien de toekomst evenwel zonnig in nadat de coronacrisis de economie behoorlijk raakte. Rolde er bij de vorige landbouwconjunctuurenquête een index van 76 uit de bus, nu ligt deze op 93, het hoogste cijfer in jaren.
Verschillende sectoren
De index maakt een onderscheid tussen de verschillende sectoren. Opvallend is dat alle landbouwsectoren erop vooruitgaan, met als uitschieters vleesvee en sierteelt onder glas. Enkel de fruitsector tekent een daling op tegenover de vorige bevraging.
Akkerbouw in de lift
De index van de akkerbouw stijgt vrij sterk van 69 naar 82, en komt op het hoogste niveau uit van de laatste vijf jaar. Zowel de tevredenheid over de afgelopen zes maanden als de toekomstverwachtingen scoren hoger. De opstellers van het rapport merken wel op dat er een groot verschil bestaat tussen de deelsectoren van akkerbouw die verschillende markttendensen hebben doorlopen.
Aardappelsector
Zo maakte vooral de aardappelsector een zwaar jaar door. België is de grootste uitvoerder van diepvriesaardappelen ter wereld. De sluiting van de horeca in binnen- en buitenland zorgde voor een verminderde vraag, waardoor de verwerkende industrie nog steeds op beperkte capaciteit werkt. Dit leidt dan weer tot lage waarderingen van de aardappelen die op de vrije markt worden verhandeld. Sectorfederatie Belgapom rekende uit dat in het coronajaar 2020 voor iets meer dan 5 miljoen ton aardappelen tot frieten zijn verwerkt. Dat is een daling van 4 procent tegenover 2019 en is de laagste productie sinds 2017.
Graanprijzen
De prijzen van graan daarentegen zitten sinds de zomer van 2020 stevig in de lift. Dat komt deels door het verminderde aanbod van Oekraïne en Rusland op de wereldmarkt en door een toegenomen vraag uit China. De heropbouw van die varkensstapel, na de uitbraak van de Afrikaanse Varkenspest, gaat gepaard met een grotere vraag naar voeders. Deze hoge voederprijs wordt overigens door zowel veehouders als varkenshouders als een negatief element ervaren.
Bron: Vilt in samenwerking met Departement Landbouw en Visserij