Homburg is sinds september 2020 importeur van de strooiers van Bogballe in Nederland en België. De Deense fabrikant heeft een eigenzinnig ontwerp, waarbij de strooischoepen ten opzichte van andere merken andersom draaien. “Resultaat is niet een banaanvormig strooipatroon, maar meer een halve cirkel dichter op de machine. Hierdoor kunnen Bogballe-strooiers in het spuitspoor blijven rijden.”
Ingebruikstelling Bogballe L20
De ingebruikstelling van de Bogballe L20 bij een klant in Friesland is voor productspecialist Ron Smit van Homburg een mooi voorbeeld. “Omdat de teler greppels in het perceel heeft, wil hij niet te breed strooien. De werkbreedte is nu tot 24 meter. De maximale capaciteit is driehonderd liter per minuut, wat neer komt op duizend kilo per hectare. De strooier is op een trail onderstel gezet. Onder de bak zit een schijf en die bepaalt de doorlaat. Door die te verdraaien is de strooier ook geschikt voor het strooien van korrels tegen slakken en zaden.” Smit legt uit dat de M-line, de grotere serie strooiers, voorzien zijn van nog een extra grote opening voor bijvoorbeeld geperste korrels, die in Scandinavië veel in de bio worden gestrooid.
In-Centre strooiprincipe
De productspecialist van Homburg Holland vindt ‘In-Centre’ strooiprincipe van de Bogballe een echt onderscheidend element. “De verdeling is in het patroon van een halve cirkel. Dat is optimaal door de volledige overlap en hierdoor wordt er strakker gestrooid door de rechte lijn van het strooipatroon. Zo wordt over- of onderbemesten op de kopakker voorkomen en tevens kan er gewoon in het spuitspoor worden gereden. Door de volledige dubbele overlapping krijg je geen strooibanen, wat bij andere merken wel voorkomt. Kantstrooien is eenvoudig te bedienen door het trendsysteem dat de draairichting omdraait. De achterzijde van de schoep wordt dan gebruikt voor het kantstrooien, waardoor je een beter strooibeeld naar de kant toe krijgt.”
Lage variatiecoëfficiënt
Het eigenzinnige strooiprincipe tekent de insteek van de fabrikant. “Bogballe stelt zich op het standpunt dat strooibreedte van ondergeschikt belang is. Veel agrariërs kloppen aan met de vraag of een strooibreedte van 45 meter kan. In principe kan ook Bogballe dit, maar de fabrikant gaat voor een lage variatiecoëfficiënt. Bij grotere werkbreedtes van bijvoorbeeld 45 of 50 meter is dit altijd vijftien procent of hoger en zijn wind en het soort gewas van invloed. Wil je een perfect strooibeeld hebben, dan is dit mogelijk bij Bogballe tot 42 meter. Alles valt en staat namelijk met de kwaliteit en hardheid van de mestsoort. Dat bepaalt hoe ver je iets weg kunt strooien, niet de strooier.”
“Kunstmest strooien lijkt simpel, maar luistert in de praktijk nauw”
Smit adviseert mensen om vooral een goede afdraaiproef te doen en aan de hand van de strooitabel te kijken naar de verdeling. Bogballe heeft meer dan 45.000 strooitabellen beschikbaar, gebaseerd op meetresultaten uit hun eigen testhal. “Kunstmest strooien lijkt simpel, maar luistert in de praktijk nauw. De meeste soorten kunstmest kunnen niet verder dan 40 meter nog goed gestrooid worden. Het is bekend dat er maar een paar soorten kunstmest breder dan 42 meter nog effectief goed gestrooid kunnen worden met een variatiecoëfficiënt onder de vijftien procent. Is dat dan nog precisielandbouw, moet je je afvragen. Daarom doet Bogballe dat niet en kiest de fabrikant voor een variatiecoëfficiënt van maximaal vijf procent.”
Met één handeling kan de afgifte op de strooier worden ingesteld. Dit gebeurt op een schaalverdeling bij de hefarmen. “Het enige wat je hoeft te doen is met de S-Indicator afdraaihulp de flowfactor van de kunstmest te bepalen. Sectieschakeling is niettemin mogelijk op de M-line. De twee uitlopen kunnen worden aangepast, dus dat kan wel degelijk.”
Andere sterke punten
De drukconus vangt het gewicht op van de kunstmest die in de trechter zit en voorkomt zo het ontstaan van poedervorming. De ondergelegen excentrische roerder roert de korrels los bij brugvorming zonder ze te vermalen. De speciale blauwe roerder echter staat stil bij het vanaf de kant strooien door de geïntegreerde vrijloop. Zo wordt ook bij kantstrooien korrelbreuk voorkomen.
Ander sterk punt is de kwaliteit van de machine. “De strooischoepen zijn van mangaan-staal gemaakt. Ten opzichte van rvs is dit vier keer slijtvaster.” Alles is zo ontworpen, dat er geen hoeken of randen zijn waar kunstmest blijft zitten en waardoor de strooier dus goed schoon te maken is. De geboute tandwielkast vangt schokken beter op dan een stalen vaste behuizing. Ook onderscheidt Bogballe zich door de lakkwaliteit. “Ieder boor- en slijtgat met scherpe randjes hebben veel meer verf. We krijgen van klanten terug dat na jaren gebruik alles nog steeds goed in de lak zit. Bijzonder is ook dat Bogballe standaard olie meelevert voor bescherming van de laklaag. Ik ken geen enkele fabrikant die dat doet.”
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Mechan Noord
Je las zojuist een artikel uit onze Akkerbouwkrant. Deze krant gratis thuis op de mat?