Akkerbouwers Roderick Bakker uit Oudeschip en Jochum Mansholt uit Vierhuizen hebben vrijwel tegelijk geïnvesteerd in een Agrifac Condor V. De zelfrijdende veldspuit maakt de verwachtingen vooralsnog waar. Beide zijn zeer te spreken over het AirFlow Plus-systeem, waarmee een grote luchtopbrengst gecombineerd wordt met een uniforme verdeling over de volle breedte van de spuitboom. “Dit is de techniek voor de toekomst, daar moet je niet op willen bezuinigen.”
Roderick Bakker
Akkerbouwer in Oudeschip (Gr.), Areaal: Ca. 200 bewerkte hectares, Hoofdteelt: Pootaardappelen (hoogwaardige stammenteelt) ca. 120 hectare, Overige teelten: Uien, bieten en wintertarwe
“Mijn vader spoot voorheen alles. Hij is nu met pensioen en sinds dit seizoen spuit ik zelf. We hadden altijd een getrokken veldspuit met een werkbreedte van 33 meter. Omdat we vaak door alle gewassen moeten, wilden we graag een zelfrijder. Eigenlijk stond de trekker altijd voor de veldspuit. Groot nadeel is dan dat de wielen van de spuit niet aangedreven zijn. Hierdoor krijg je lelijke sporen en krijg je grond mee op de ruggen. In de zoektocht naar iets nieuws wilden we dus meer capaciteit. Hoofddoel is desalniettemin om de middelen zo goed mogelijk in het gewas te krijgen. We spoten al 450 liter water per hectare voor een goede verdeling en indringing. Dat was altijd een enorm gesleep. We wilden sneller rijden, minder water en breder. Een zelfrijder is dan handig, wendbaar en je krijgt minder sporen. Een zelfrijder heeft twee wielen minder dan een getrokken variant. Aanvankelijk zochten we een werkbreedte van 45 meter, maar 39 meter was de maximale breedte bij het AirFlowPlus-systeem maar werkt ook prima. Met de WideTrackPlus op de Condor V zijn spoorbreedtes tot maximaal 320 centimeter mogelijk. Het verschil wordt hierbij gemaakt door het StabiloPlus-onderstel.”
Veel zelfrijders in de omgeving
Hier in de omgeving rijden veel zelfrijders en negentig procent daarvan zijn Condor’s. Dus er is veel ervaring. We hebben een vergelijking gemaakt met een andere zelfrijder, maar de het AirFlowPlus-systeem heeft de doorslag gegeven. De luchtondersteuning zorgt voor goede luchtopbrengst en verdeling over de hele breedte. Dit zorgt voor de goede indringing en een egaal spuitbeeld. Het grote voordeel van StrictSprayPlus is dat je per dop, dus 156 secties, de afgifte kunt regelen doormiddel van pulseren. Hierdoor heb je geen overlap meer. Bovendien komt je, op basis van gps, veel preciezer uit waardoor je ook minder restmiddel hebt. Natuurlijk is het een fl inke investering, maar gezien de aangescherpte regelgeving willen we nu ook in één keer klaar zijn. Met het StrictHeightPlus-systeem wordt de juiste hoogte van de boom tot het gewas geregeld. Waarschijnlijk gaan we nog de DynamicDosePlus-optie toevoegen voor een variabele afgifte per dop op basis van taakkaarten. Daarmee denken we een investering voor tien jaar of langer, dus voor de toekomst te hebben gemaakt.”
“We maken gebruik van het John Deere-gps systeem omdat al onze machines hier op draaien. Dat is min of meer plug and play. Bolletje op het dak en het scherm monteren en je kunt aan het werk. Alles is nu mooi geïntegreerd en dat was voor ons wel een vereiste. We hebben 2,25 en 3 meter spoorbreedtes. We willen eigenlijk overal tussendoor kunnen, zonder dat we daarvoor gps-lijnen moeten verschuiven. We hebben de wielen uitgevoerd met een luchtdrukwisselsysteem.”
AirFlowPlus systeem
“Met de AirFlowPlus hebben we dus de spuit van de toekomst en daar moet je eigenlijk niet op bezuinigen. Daarom hebben wij bijna alle opties op de veldspuit laten zetten. Vanaf april hebben we er mee gewerkt. Ook best veel op kaal land en dan is het voordeel van de luchtondersteuning misschien minder goed zichtbaar. In de granen en aardappelen werkt het wel fantastisch. Je bent altijd bezig met de instellingen om het resultaat te perfectioneren. Eigenlijk is alles heel eenvoudig te bedienen.
“Met een tank van vijfduizend liter hebben we de grootste uitvoering. We hebben ook voor het verzwaarde onderstel gekozen omdat ook de bomen behoorlijk zwaarder zijn dan de normale J-boom. Bovendien hebben we veel percelen op afstand, dus veel met een volle tank over de weg. Ook hebben we een grotere motor vanwege het AirFlow-systeem. Voorop hebben we een extra kopakkerspuitboompje van tien meter met vier secties laten monteren, met het oog op de wendakkers langs een openbare weg of bomenrand. En er zit een centrifugaalpomp op voor de quick fill. Op de spuit zit ook een 250 liter tank voor het bijvoegen van minerale olie voor de aardappelen.”
Touchscreen bediening
“De bediening van het touchscreen, met de extra schakelaars in de armleuning, is eenvoudig en overzichtelijk. Omdat ik veel uren in de cabine zit, heb ik ook gekozen voor een leren stoel met verwarming en koeling. Op de koude voorjaarsdagen en nu met de warmte is dat heerlijk comfortabel.”
“Het zijn toch de kleine dingen die het verschil maken, maar het werkt perfect.”
Lees hier ook deel 2, “Als dit al niet meer kan, dan is de enige optie nog een schoffeltuig”
Dit betreft een artikel uit onze Akkerbouwkrant. De Akkerbouwkrant gratis thuis op de mat?
Tekst en beeld Martin de Vries