Met de thema’s als kwaliteit van het pootgoed, emissie en vochtproblematiek biedt een kennisdag voor iedere akkerbouwer nuttige informatie. Delphy organiseerde met verschillende partners onder zomers omstandigheden een Pootaardappelvelddag in Swifterbant. Niet helemaal zoals gebruikelijk, want alle deelnemers hadden zich te houden aan de geldende coronamaatregelen, maar zeker niet minder interessant.
De Pootaardappelvelddag had een keur aan verschillende demonstraties. Bovendien waren er verschillende uitkomsten van het onderzoek, die de kwaliteit van het pootgoed centraal stellen. Bovendien was er aandacht voor de vochtproblematiek, bemesting en loofdoding. In combinatie met de met de informatiemarkt was het een waardevolle dag voor iedere akkerbouwer.
Loofdoding
Een van de proeven, die centraal stond, was het effect van de loofdoodsnelheid en de bewaring in het voorafgaande teeltjaar. De reden voor de proef is het verbod op het gebruik van Reglone en Finale voor de chemische loofdoding. Delphy heeft daarop onderzoek gedaan naar alternatieve middelen en methoden. Inmiddels is duidelijk dat met goede kennis van zaken en met de alternatieve mogelijkheden de praktijk zich moet kunnen redden. Toch het wordt er niet makkelijker op, stellen ook de deskundigen van het onafhankelijke onderzoeksbureau.
Delphy raadt het volgende aan: Begin eerder met loofdoding met Quickdown of Spotlight Plus. Pas het spuitvolume aan op de omstandigheden. Bij een lage RV en een snelle verdamping van de spuitdruppeltjes is een volume nodig van minimaal vierhonderd liter per hectare. Het is daarbij belangrijk om voor een goede opname te zorgen. In een regenachtige en bewolkte periode kunnen pootaardappelen eventueel ’s avonds gespoten zijn. Door de lange periode van daglicht in de zomer zal de werking goed zijn. Indien nodig is een vierde bespuiting aan te bevelen. Dit kan met A‑ nity Plus. Om het gewas stil te zetten na de bespuiting kan men looftrekken of loofklappen in combinatie met, of gevolgd door, een of twee bespuitingen.
Het algemene advies is een combinatie van loofklappen met Loof-Does. Daarmee zijn goede resultaten behaald. Het lage spuitvolume is ook bij een lage RV geen bezwaar. Delphy stelt dat onder gunstige omstandigheden de dosering Spotlight Plus of Quickdown met een kwart tot de helft kan zijn verlaagd.
Uitkomsten onderzoek loofdoding
De resultaten van de proeven met loofdoding zijn gebundeld in een flyer waarvan de afbeeldingen op deze pagina zijn meegenomen. In de grafieken één en twee is weergegeven hoe snel het blad en de stengels afstierven bij verschillende volgorde van Spotlight en Quickdown en bij een verlaagd spuitvolume. Door middel van trekkracht werd bepaald hoe vast de stengels nog aan de knollen zaten vlak voor het rooien (grafiek 3). Met een nog niet toegelaten middel was de doding van het blad bijna even goed als met het niet meer toegelaten Reglone.
In de laatste grafiek is te zien wat de effecten of de afsterving van de stengels was middels loofklappen. Daarbij valt op dat wanneer het klappen gecombineerd wordt met Loof-Does en Spotlight de afsterving duidelijk sneller verloopt.
Waterabsorber
Aan de proefvelden stond ook een kleine stand van UPL waar ZEBA is geïntroduceerd. Dit kleine korreltje, op zetmeelbasis, kan vijfhonderd keer zijn eigen gewicht aan water opnemen zodat de wortel van de plant dit naar behoefte kan opnemen. Het middel is bedoeld om de waterhuishouding van de bodem te verbeteren en gaat volgens de deskundigen van UPL korstvorming tegen. Het korreltje verandert in een soort gel, live gevoeld door de geïnteresseerde aanwezigen. Een interessant product dat vooral in de drogere jaren van duidelijke meerwaarde kan zijn.
Dripirrigatie
Als we het toch over water hebben, tijdens de drogere zomers is irrigatie van groot belang om een optimaal resultaat te realiseren. Broere Beregening uit Waddinxveen voerde op een van de proefvelden een proef uit met de geautomatiseerde afgifte van water die middels een IBC is aangevoerd. Door de solar-unit kost de watergift in principe geen energie. Waar uiteraard rekening mee gehouden moet zijn is de inflexibiliteit die dripirrigatie biedt. Door dripirrigatie in de ruggen aan te leggen, zijn de kosten op voorhand gemaakt. Met de haspel zijn deze standaard kosten er niet. Het onderzoek dat op het proefveld is uitgevoerd richt zich op de vraag of een hoger knolaantal behaald wordt. De conclusies waren tijdens de dag niet helemaal helder, maar we weten inmiddels dat dripirrigatie een geschikt irrigatiemethode is voor pootgoed.
Afspoelingsproef
Ook waren er verschillende proeven gericht op het remmen van de afspoeling. Zo waren er velden waar haver tussen de aardappels gezaaid is en is een afspoelingsproef ingericht in samenwerking met het CLM voor het Actieplan Bodem & Water van de provincie Flevoland. Tussen de velden zijn greppels gegraven, waarvan sommige waren gevuld met compost. Andere greppels waren leeg, tussen sommige ruggen zijn erosie stoppers gebruikt, de woelpoot is ingezet en er zijn afvoergreppels geponst. Alle genoemde maatregelen hadden het doel om afspoeling te beperken.
Het doel hiervan is om op een systeem uit te komen dat voor de praktijk ook echt werkt. Tussentijds meldt senior projectmanager bij Delphy Johan Wander dat de methode met de gezaaide haver veelbelovend lijkt. Tegenover het Actieplan Bodem & Water verklaarde hij het volgende: ““We zien aan de hoeveelheid water in de emmers dat haver tussen de aardappels remmend werkt op de stroming van het water.” Deze proef draait dit jaar voor het eerst. In het najaar zullen de eerste echte conclusies volgen. Een kanttekening wil Wander daar wel bij plaatsen: “Als er écht veel water valt gaat het toch naar de sloot, je moet het water uiteindelijk wel kwijt.”
Vervolg
Om de lopende onderzoeken een vervolg te geven en te voldoen aan de behoefte van kennisdeling rondom de teelt, gaat men in 2022 de Landelijke Pootaardappelvelddag organiseren. Plaats van handeling: Emmeloord, in februari 2022. Met ruim 250 deelnemers uit Nederland, België en Duitsland is dat het volgende samenzijn om naar uit te kijken.
Schmotzer Venterra 2K
De nieuwste Schmotzer-machine, de Venterra 2K, was een blikvanger bij de informatiemarkt bij de Pootaardappelvelddag. De schoffelmachine opent, volgens de vertegenwoordigers van importeur Kamps de Wild, nieuwe mogelijkheden voor mechanische onkruidbestrijding, ook in zeer late gewasstadia. Middels een camerasysteem wordt de Venterra 2K in de rijen geleid. Dit zorgt voor een permanent precieze geleiding. Door de modulaire opbouw is het mogelijk om verschillende werktuigen te monteren. Dat maakt deze machine multi-inzetbaar. Bovendien is er geen sprake van opbrengstverlies door bodemverdichting door het compacte en lichte ontwerp van de Schmotzer.
Dit betreft een artikel uit onze Akkerbouwkrant. De Akkerbouwkrant gratis thuis op de mat?
Tekst en beeld: Ruben Lijzenga