Voor de opslag van 450 ton van het aardappelras Allure zet teler Johan Koop uit Emmer-Compascuum de techniek van Restrain in. Met een speciale generator wordt een lage concentratie natuurlijk ethyleengas gelijkmatig over de bewaring verdeeld. De aardappelen blijven in rust. “Het werkt precies zoals het wordt uitgelegd. Wij houden het kiemen daarmee uitstekend onder controle.”
De Drentse teler koesterde de wens om langer te bewaren. Bewust gebruikte hij nooit Chloor IPC in zijn bewaring. “We spuiten we MH als kiemremmer. De weg lag dus open voor langere bewaring.” Over de methode van Restrain had Koop het nodige gelezen, maar bij een bijeenkomst, waar een vertegenwoordiger tekst en uitleg gaf, werd hij overtuigd. “Het was vrij nieuw, maar de uitleg was duidelijk. Thuis gingen we rekenen, uiteindelijk gaat het toch om de kosten en baten.”
Koop heeft een akkerbouwbedrijf van honderdnegentig hectare, waar aardappelen voor de zetmeel- en vlokkenindustrie met negentig hectare de belangrijkste teelt vormen. In drie cellen wordt in totaal zo’n vijftienhonderd ton opgeslagen. “We hebben besloten om Restrain gewoon te proberen. Te beginnen met het ras Allure. Dat bewaren we al lang. We weten hoe we dit ras moeten opslaan en hoe de aardappel zich verhoudt qua kiemen.”
Simpele werking, weinig inspanning
“Of ik het effect van Restrain zie? Als het goed is, is er niet veel te zien”, lacht Koopt, “De aardappel blijft rustig. We zien geen inwendige kieming. We hebben minder externe ventilatie-uren. Bovendien is er geen sprake van vochtophoping in de partij.” De teler stelt dat hij weinig hoefde te doen om met de generator het natuurlijke ethyleengas over de aardappelen te verdelen. “Dat is ook één van de redenen waarom we met dit systeem wilden werken. We hoeven alleen een snoertje van 220 Volt aan te sluiten en een kabeltje naar de computer te leggen. Het is vrij simpel. De F-900 ethyleen wordt vervolgens continu in de cel gebracht. Alles met weinig inspanning.”
Gewenste niveau van ethyleen
Voor Koop is wel duidelijk geworden dat hij niet moet stoppen met toedienen van het natuurlijke ethyleengas. “Ethyleen onderdrukt alleen het kiemen en als je stopt, begint het kiemen snel weer. Voor onze situatie heb ik ontdekt dat als je eenmaal begint met het leveren, je niet door kunt gaan met het gassen van een kleinere partij. Uiteindelijk moet de concentratie ethyleen gedurende de gehele bewaarperiode op het gewenste niveau blijven.” Koop heeft dit in de praktijk ook ondervonden. “We hebben eind mei, begin juni ongeveer honderd ton korte tijd laten liggen. De aardappel wordt dan wel wakker. Binnen een week hadden we kiemvorming.”
Het effect van Restrain was voor Johan Koop duidelijk. “Als de aardappelen over de stortbak het erf verlaten, zit er geen kiem meer aan. Er is geen inwendige kieming en de kiemen aan de buitenkant vallen er met de sorteerrollen af. Resultaat is dat er geen kiemen meer in de partij zitten.” Als ander voordeel stipt de teler aan dat het ethyleengas zo goed als reukloos is. “Hierdoor heb je ook niet te maken met de veiligheidstermijn en de wachttijd met laden.”
Bewaarperiode verlengen
Naast Allure teelt het akkerbouwbedrijf uit Emmer-Compascuum Saprodi en Novano voor de vlokkenindustrie. Vanwege de tolerantie en resistentie tegen wratziekte en nematoden is de keuze op deze rassen gevallen. Met de goede ervaringen met Restrain hoopt hij de bewaarperiode, die voorheen eind februari ten einde liep, te verlengen. “Maar dan zal er nog wel een generator bij komen”, stelt hij, “Tot nu zijn we dus heel tevreden. De kostprijs per ton is ook precies gelijk aan wat Restrain van te voren heeft aangeven. Dat vind ik ook belangrijk. Uiteindelijk draait alles toch om geld.”
Suikergehalte is een aandachtspunt
Koop liep het eerste jaar nog wel aan tegen een hoger suikergehalte. Hij weet niet of dit komt door de overstap naar natuurlijke ethyleengas in de bewaring. Hij noemt dit wel als aandachtspunt. “We hadden echter geen nulreferentie. Dit jaar was het suikergehalte weer lager, op het niveau zoals we gewend waren. Wellicht heeft het aan de CO2-vorming heeft gelegen of is er een andere oorzaak aan te geven. Toch is dit voor mij een kleine kanttekening.”
Goede ondersteuning
De teler zou collega’s met bewaring Restrain zeker aanraden. “Uiteraard moeten ze het zelf ontdekken. Het werkt voor ons meer dan prima, onder onze omstandigheden met de rassen die wij bewaren en afleveren voor de vlokken.” Koop wijst wel op de succesvolle combinatie met de MH-bespuiting. “De kiemremming in het veld verleng je als het ware met Restrain. Het is een hele goede ondersteuning. Ik denk dat als je de kiemremming met Restrain zonder MH zou doen, je wellicht in de knel komt met de kostprijs. Omdat de winstmarge van aardappelen voor vlokken klein is, hebben we een kiemremming nodig die weinig kost en goed werkt.”
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Restrain en Martin de Vries