Welke mogelijkheden bieden moderne elektronica als het gaat om vollevelds bespuitingen? In opdracht van Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw organiseerde Delphy een themadag over driftreducerende en innovatieve spuittechnieken in Dronten. Het accent ligt bij meerdere fabrikanten op het plantspecifiek spuiten met behulp van het ‘Pulse Wide Modulation’-systeem. Ook de werking en effecten van magnetisch spuiten, de gepatenteerde techniek van MagGrow, trok de aandacht.
Spuittechnieken onder de loep
“Het is echter niet enkel de techniek, voor bepaalde bespuitingen ben je gebonden aan de hoeveelheid water”, zo zegt Johan Wander van Delphy. “Bij loofdoding van pootaardappelen moet je minimaal vier- tot zeshonderd liter water gebruiken voor een goede werking. Het spuitsysteem maakt dan niet zoveel uit, de spuithoeveelheid is essentieel en is afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij lds bespuitingen in suikerbieten wordt het lastiger. Voor grasachtigen gaat de voorkeur uit naar 350 liter en voor perzikkruid en varkensgras, de zogenoemde dicoltylen of tweezaadlobbigen lijkt 200 liter per hectare het beste.”
Pulserende spuittechnieken
Meerdere fabrikanten hadden veel aandacht voor PWM, dat staat voor Pulse Wide Modulation. Dit is een pulserende techniek voor plantspecifiek spuiten. Een er van was de zelfrijdende Agrifac Condor. Agrifac heeft het PWM systeem al ongeveer vijf jaar in haar programma onder de naam Agrifac StrictSprayPlus. Ze maken hierbij gebruik van de conventionele kamerspleetdoppen Lechler AD90-04C doppen. Vanwege het ongestoorde nauwkeurige spuitbeeld zijn de meeste venturispleetdoppen, die lucht aanzuigen minder geschikt.
Eveneens voor de nauwkeurigheid maakt het merk bij haar windzaktechniek gebruik van meerdere ventilatoren die op de boom zijn gemonteerd zodat de luchtuitstroom over heel de boombreedte zo gelijk mogelijk is. Deze spuit heeft tevens als eigenschap dat de twee helften van de spuitboom onafhankelijk van elkaar worden gesteund waardoor het horizontaal zwiepen wordt gereduceerd. Een andere techniek die is gedemonstreerd; is dat de afgifte van de doppen in de bochten zodanig wordt gestuurd dat de doppen in de buitenbocht evenredig meer vloeistof afgeven dan die in de binnenbocht.
Spuittechnieken op plantniveau
Een andere fabrikant die zich daar mee bezig houdt is BBLeap. Ed Ampt gaat dieper in op de PWM techniek en legt uit: “Onze visie is spuiten op plantniveau. Het spuiten is ooit begonnen op veldniveau waarbij je in het veld ging kijken hoe het gewas er voor stond en dan spoot je zoals het er gemiddeld voor stond. Later kwam het precisie spuiten, je ging kijken naar de goede en de slechte plekken en gingen we variërend spuiten op boomniveau, dat vonden we al goed genoeg. Op boomniveau heb je nog veel variatie en daarop hebben wij een systeem ontwikkeld dat op plantniveau spuit, daarmee kunnen we met PWM techniek variabel per dop doseren.”
En hij legt uit dat er daarbij een constante druk in de leidingen staat waarbij door middel van een elektrisch aangestuurd klepje dat snel tot honderd keer per seconde de doppen opent en sluit. Het is belangrijk dat de dop nooit half open is, een dop die half open is geeft namelijk geen volledige spuitkegel. Het enige wat de bestuurder hoeft te doen is zorgen voor een taakkaart en het aangeven van de liters per hectare.
Camera stuurt doppen aan
Importeur Homburg presenteerde een spotsprayer van het Engelse Garford. Deze machine is een prototype en spuit alles op plantniveau wat buiten de rij staat. De doppen worden aangestuurd door een camera. Deze is voor op de trekker bevestigd en is aan de voorkant gedragen door twee meesturende dieptewielen. Daarachter bevinden zich twee kleinere wielen om de rijsnelheid te meten zodat de doppen op exact het goede moment hun werk doen. Wat men bij aanvang moet doen is de rijafstand instellen en de breedte van de planten in de rij die niet bespoten mogen worden. Garford verwacht deze machines te gaan bouwen in werkbreedtes van drie en zes meter.
Magnetische spuittechnieken
Naast spotspraying toonde The Irish MagGrow het ‘magnetisch’ spuiten op een zelfrijdende Delvano spuit. Het is een installatie die op een spuit is geplaatst. Maar Jan Thijms van MacGrow wil eerst een misverstand hierover uit de weg ruimen. “Veel mensen denken dat het elektrisch geladen water is dat tussen plus en min werkt op basis van de aantrekkingskracht. Dat is absoluut niet het geval. De technologie is zeer eenvoudig te gebruiken en kan achteraf worden gemonteerd op bestaande sproeiers of worden geïnstalleerd op nieuwe sproeiers. De wetenschap erachter is echter vrij complex en maakt deel uit van ons Intellectueel Eigendom.”
“Wat we kunnen zeggen is dat de MagGrow-technologie een tweecomponentensysteem is dat bestaat uit een reeks magnetische inzetstukken. Vloeistof op waterbasis, inclusief pesticidenoplossingen, passeert de bijbehorende magnetische velden – in de Manifolds en de spuitleiding – onder de juiste stroomomstandigheden. Hierdoor worden de fysieke eigenschappen van de vloeistof gewijzigd, wat resulteert in de spuitkenmerken en druppelprofielen die verantwoordelijk zijn voor het MagGrow-effect.” Thijms heeft voorbeelden waarbij al tot 30 procent minder water en gewasbeschermingsmiddel wordt gebruikt. “Wij zien superieure driftreductie en gewasdekking. Mechanistische kenmerken staan om commerciële redenen niet open voor verdere openbaarmaking.”
Resultaten Spuitdag Dronten 2021
Kortom, een interessante dag met mooi weer, jammer dat de publieke belangstelling maar matig was, maar met mooie oogstomstandigheden en regen in het verschiet kwam dit niet als een verrassing.
Tekst en beeld: Hendrik Begeman
Dit is een artikel uit onze gratis Akkerbouwkrant. Meer weten? Klik hier!