Veel akkerbouwers hebben de vorstperiode van afgelopen week aangegrepen om het landwerk af te ronden. Ook het onderwerken van groenbemesters over de vorst verliep mooi. Zoals bij Jan Anko Havinga uit Loppersum (NL), die nog snel het uienland voor volgend jaar omspitte.
Spitten over de vorst
“De afgelopen twee weken heeft het weinig geregend en daarom heb ik het besluit genomen om over de vorst te spitten”. Hij is tevreden over het spitwerk. “De bevroren groenbemester laat zich mooi verklepelen en onderwerken. Ik spit op 25 centimeter. De bouwvoor ligt er zo mooi bij over de winter”. In het voorjaar maakt hij het uienland verder zaaiklaar met de kopeg voor de Red Tide en Hypark, de twee vaste uienrassen die Havinga teelt.
GLB-Mengsel
“Dit perceel is van de zomer aangekocht en is gediepploegd én gekilverd, zodat het keurig op afschot ligt. De GLB groenbemestermix is in overleg met Ten Have Seeds samengesteld. Het hoofdbestanddeel is Facelia aangevuld met olievlas, Niger, Alexandrijnse klaver, Zomerwikke, Zwaardherik, Serradella en Deder, zodat alle bewortelingszones worden meegenomen. De mix is geschikt voor NKG met een gunstige organische stofopbouw, geen grote wortelpennen en bladmassa die makkelijk afvriest”.
NKG-boer
Het is dit jaar voor het eerst dat Havinga het uienland spit. De rest van de percelen verbouwt hij puur op NKG. “In de NKG-studiegroep zijn we met z’n allen erg tevreden over de resultaten met NKG maar in de uienteelt zien we toch dat de opbrengsten achterblijven. Hoewel het zaai-klaar maken wel lukt merken we dat de toplaag compacter wordt door de zomer heen, waardoor de uien moeilijker ‘weg groeien’ en daardoor minder goed meekomen in de opbrengst. Het land ligt ook lang ‘kaal’ voordat het gewas sluit. Vandaar dat we het effect van spitten voor een luchtiger bodemstructuur in de uienteelt willen onderzoeken”.
Tekst: Jan Geert Vedelaar
Foto’s: Jan Anko Havinga