Ethyleen is een van de meest effectieve kiemremmers voor aardappelen in opslag. De methode is goedkoop, makkelijk in gebruik en zelfstandig in te zetten door telers. Toch heersen er een aantal mythes over de methode; veelal verspreid door vertegenwoordigers van andere middelen. Wat zijn de feiten? In deze serie vertellen onderzoekers, gebruikers en afnemers over hun ervaringen met ethyleenkiemremming. Dit keer: de invloed op bakkleuren.
Onderzoek: Goede bakkleurresultaten van aardappelen na gebruik kiemremmer Restrain
Onafhankelijke onderzoekscentra houden eventuele effecten van kiemremmiddelen op de bakkwaliteit van de aardappelen nauwkeurig in de gaten. Bijvoorbeeld onderzoeksinstelling PPO Westmaas dat bekend staat als het aardappelkenniscentrum van Nederland. Deze PPO-locatie (Praktijkonderzoek Plant & Omgeving) opereert onder de vlag van Wageningen Universiteit en testte de laatste jaren onder andere de bakkwaliteit van aardappelen die in opslag behandeld zijn met ethyleen van Restrain.
Goede bakkleuren Fontane, Markies en Agria bij ethyleenkiemremming
De testen van PPO Westmaas tonen goede bakresultaten bij frites- en chipsaardappelen die in de bewaring zijn behandeld met ethyleen als kiemremmer. Het gaat daarbij in het bijzonder om bakkleurresultaten voor de rassen Fontane, Markies, Agria en VR808.
De testuitslagen komen overeen met die van Brits onderzoek van AHDB (Agriculture and Horticulture Development Board)dat aantoont dat kiemremmers zoals Restrain, geen invloed hebben op bakkleuren.
Restrain laat PPO Westmaas in het bewaarseizoen 2022 ook de effectiviteit en invloed van ethyleen op een grote hoeveelheid andere aardappelrassen onderzoeken. De resultaten daarvan worden in de loop van het jaar verwacht.
Bekijk hier de resultaten van de meest recente bakkleuronderzoeken voor Restrain.
Meer weten over ethyleen?
Restrain verzorgt op woensdag 19 januari 2022 – 16.00 uur een Gratis Webinar. Aanmelden kan hier.