Weerbaar, een hoge huidvastheid, kwaliteit, uniformiteit en een goed wortelgestel. Hoza-Zaden uit Oudenhoorn richt de pijlen in de veredeling op robuuste en sterke rassen. Die moeten het antwoord zijn in ziektebeheersing en onkruidbestrijding vertelt mede-eigenaar Jim Hoogzand.
Het aandeel van Hoza-Zaden op de Nederlandse markt is op dit moment ongeveer twaalf procent. Daar ligt een grote potentie om te groeien, vooral met sterke rassen in het middensegment. Volgens Jim Hoogzand ligt daar de bulk. Het zaad van de rassen van Hoza worden via teeltorganisaties en commissionairs verhandeld.
Markt rode uien
Met Saskia, Donna en Hoza heeft Hoza-Zaden drie gele bewaarrassen in het midden-segment die passen bij de wensen van de telers. Met Mika heeft Hoza nog een zeer vroege- en met Julia een vroege bewaar ui. Rolein en Romy zijn rassen die binnen het rode segment interessant zijn door de goede bewaareigenschappen. “De markt voor rode uien groeit best hard. In mijn ogen zit er nog wel meer groei in, maar het moet ook niet te hard gaan. Nu is de prijs nog interessant, maar als het aanbod groter is dan de vraag, dan is dat voor de teler ook weer een gevaar.”
Middelenpakket uientelers
Het veredelingswerk zet Hoza Zaden breed in. Jim Hoogzand ziet het echter wel als een bedreiging dat het middelenpakket voor uientelers steeds meer onder druk komt te staan. “Met de Green Deal in Europa wordt ziektebeheersing en onkruidbestrijding steeds lastiger. Dit wakkert de vraag naar genetische modificatie aan.
Op een gegeven moment gaat de deur naar gmo open omdat resistenties een steeds moeilijker verhaal wordt. Dan komen de grote multinationals om de hoek kijken. Dat is een bedreiging voor de kleine handelshuizen zoals Hoza-Zaden.”
Hoza-Zaden
De geschiedenis van Hoza-Zaden reikt terug naar 1870, toen de handel van uien in Nederland nog in de kinderschoenen stond. Arie Hoogzand, bet-overgrootvader van Jim, begon toen in Sommelsdijk met de handel en het sorteren van uien. Inmiddels staat de vijfde generatie aan het roer van het bedrijf dat nu is gevestigd in Oudenhoorn. Het familiebedrijf is zich meer gaan specialiseren in de veredeling en vermeerdering van uienzaad. “Door onze kleinschaligheid en efficiënte bedrijfsvoering zijn we instaat om het uienzaad van onze rassen voor een zeer redelijke prijs aan te bieden.” De telers van de Hoza rassen zitten niet alleen in Nederland, maar verspreid over heel Midden- en Noord-Europa.
“Onze basis is gelegd met het ras Hoza, dat in het late segment valt. Daar kwamen steeds meer vroegere en ook rode kruisingen bij.” Volgens Jim Hoogzand zijn de gele rassen van Hoza Zaden goed herkenbaar. “Onze uien hebben niet een bruinbronze, maar meer een strogele kleur. Smaken verschillen natuurlijk, maar wij vinden het een mooie en frisse kleur.”
Commerciële rassen
Hoza-Zaden heeft momenteel zeven commerciële rassen op de markt. “Het tot stand komen van een ras kost minstens een jaar of tien. Met Tina is ons achtste ras op komst. Dit is een middenvroeg ras met mooie eigenschappen en voor een markt waar de grootste vraag ligt.”
“Ondanks dat er veel problemen op de landbouwsector afkomen, gaan we met veel vertrouwen de toekomst in”, besluit Jim Hoogzand.
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Martin de Vries en Hoza-Zaden