“Het resultaat van het ploegwerk bepaalt de opbrengst. Goed onderhoud is daarom cruciaal.” Het zijn de woorden van loonwerker Ad Buijs uit Heusden. Lees hier het vervolg van het artikel de Zeven geboden van ploegonderhoud.
Negen keer werd hij Nederlands kampioen ploegen en negen keer kwam hij voor ons land op de wereldkampioenschappen. Bovendien helpt hij Kverneland bij de ontwikkeling bij ‘alles wat door de grond gaat’. Als iemand ons de tips en tricks van goed onderhoud aan een ploeg kan vertellen, dan is hij het wel. Rode draad: Draaiende delen moeten worden gesmeerd en versleten slijpdelen op tijd vervangen. “Als je blijft aanmodderen verandert ook het ploegbeeld. Dan ben je al te laat.”
Zeven geboden ploegonderhoud
In het eerste deel van dit artikel zijn de eerste vier geboden aan bod gekomen:
- Smeren
- Controleer slijtdelen
- Draai bouten aan
- Meet geometrie na
Vandaag volgende laatste drie ‘geboden’ om de ploeg in topconditie te houden.
5. Check de elektronica
“Nieuwe ploegen hebben best veel elektronica, denk bijvoorbeeld aan kopakkermanagement en Isobus. Controleer of de kabels geen breuken of scheuren vertonen en vervang die eventueel. Een ploeg wentelt en daar gaan kabels en slangen van kapot. Als een kabel breekt, dan ben je klaar en dan moet je het ook in het veld oplossen want je kun niet verder. In principe is kalibreren niet nodig. De mechanisatieman meet alles in en daar kom je nooit meer aan. Je hoeft vanuit de cabine dan alleen de diepte en breedte af te stellen.”
6. Kijk naar het dieptewiel
“Het dieptewiel moet spelingsvrij zijn en gangbaar diepte verstellen. De schroefdraad moet gangbaar zijn. Haal die regelmatig los en borstel ‘m schoon, doe er nieuwe olie op en je bent klaar.”
7. Vergeet de driepuntbok niet
“Het onderhouden van de driepuntsbok waar de ploeg aan hangt is ook belangrijk. Het gebeurt wel dat de as verschuift waardoor je aan de ene kant smal en de andere kant breed gaat ploegen. Kijk er iedere keer als je van het land komt even naar. Je hebt het snel gezien. Het is een star element, dus smeren is niet nodig. De klem op de foto is nog in orde, maar zorg er dat je gebroken klemmen zo snel mogelijk vervangt.”
Lees het artikel: ‘Zeven geboden van ploegonderhoud’ voor de eerste vier tips.
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst en beeld: Martin de Vries