Met het middelenpakket dat steeds verder onder druk komt te staan, richt de zoektocht zich op technieken die de effectiviteit van loofdoding in pootaardappelen verbeteren en het gebruik van middelen verminderen. Met de Loof Does van Agricult is het klappen in een werkgang gecombineerd met het spuiten. Door het middel op de afgeklapte stengels met de laagvolume Loof Does techniek toe te passen, kan met een laag spuitvolume volstaan zijn en zijn de stoppels rondom geheel bedekt. Advies- en onderzoeksbedrijf Delphy nam in opdracht van Agricult het afgelopen seizoen de proef op de som.
De resultaten spreken voor zich. Met de combinatie loofklappen – Loof Does met Spotlight was de afsterving van de stengels, de mate van afsterving, hergroei en de trekkracht gelijk aan het standaardobject met loofklappen en de volgende dag een bespuiting met Spotlight. Bij gebruik van de Loof-Does gaf een halve dosering Spotlight hetzelfde resultaat als een volle dosering. In meerjarige onafhankelijke proeven door Arvalis, is dit ook al aangetoond met Reglone en Finale. Na het vervallen van de toelating van Reglone en Finale is een betrouwbare effectieve inzet van de nog beschikbare middelen daarom een must.
Laagvolume Loof-Does
Om in de pootgoedteelt de loofdoding na het klappen te verbeteren en de capaciteit te verhogen heeft Agricult in 2003 de laagvolume Loof-Does ontwikkeld. Deze blinkende vierrijige rvs ‘spuitkap’ is voor veel pootgoedtelers al jarenlang hun standaardmethode. De nieuwe realiteit is die van driftarme spuitdoppen en de beschikbare middelen. Proeven tonen aan dat met de veldspuit hogere spuitvolumes van rond de 500 liter per hectare de beste resultaten verkrijgt. Dit maakt de ‘KLD (Klappen-Loof Does) methode’ nog meer tot een interessante optie. Met de combinatie loofklappen en Loof Does zijn met 40 liter per hectare goede resultaten behaald. Het lage spuitvolume is ook bij een lage relatieve vochtigheid geen bezwaar. Onder de meeste omstandigheden kan de dosering Spotlight 25 tot 50 procent verlaagd zijn blijkt uit diverse proeven in binnen- en buitenland
Met de Loof Does kan men alle gangbare middelen toepassen. Ook in 2020 kwam Delphy bij proeven, toen in opdracht van BO Akkerbouw, tot dezelfde conclusie. Door de inzet van de Loof Does in combinatie met klappen kun je ook met een halve dosering net zo’n goed resultaat krijgen als vollevelds bespuiting met Spotlight een dag na het loofklappen.
Grip op loofdoding
De proeven van het afgelopen seizoen in nog zeer groene Agria’s, die door Delphy zijn uitgevoerd, hebben de goede werking nogmaals bekrachtigd. “Al jaren laten we zien dat we met een halve dosering met de Loof Does net zo’n goed effect hebben als een vollevelds bespuiting”, concludeert directeur Adriaan van de Ven van Agricult. “Ook onder moeilijke omstandigheden en met lastige rassen is het effect van de Loof Does consistent. Geen enkele teler gaat met plezier meerdere keren met 550 liter per hectare het veld in. Je hebt dan wel een grotere werkbreedte; maar met de Loof Does ben je in de meeste gevallen één keer klaar, met een beter resultaat.”
De Loof Does kan bovendien worden ingezet voor grondbehandelingen van bijvoorbeeld Rhizoctonia in een werkgang met infrezen, onkruidbestrijding tijdens het ruggenfrezen en spotspraying. “Met minder middelen een mooi resultaat. Het geeft zekerheid, veel gemak en rust bij loofdoding, wat we toch vaak als geluid horen.”
Dosering Spotlight verlagen
Uiteindelijk is voor Van de Ven de belangrijkste conclusie dat wederom bevestigd wordt dat met de toepassing van een Loof Does de dosering van Spotlight verlaagd kan worden zonder vermindering van de effectiviteit. “Uiteindelijk moeten we daar naar toe. Er zal veel meer voor klappen gevolgd door spuiten gekozen worden. Dankzij de Loof Does techniek wordt het middel optimaal op de afgeklapte stengels aangebracht en kan toch met een laag ‘spuitvolume’ volstaan worden. Een belangrijk aspect is ook dat er nagenoeg geen hergroei optreedt, die er voor zorgt dat de virusbesmetting door kan gaan. Daar blijkt de combinatie klappen-Loof Does zeer effectief bij”
Proeven met nieuw middel
Naast de inzet van de Loof Does met Spotlight werd er ook gekeken naar de inzet met een nieuw middel onder nummer. Doelstelling was of en in welke dosering dit middel effectief is met de Loof Does. Delphy zette objecten uit met klappen-Loof Does waarbij een behandeling met 50 procent, 100 procent en 25 procent van het middel werd gebruikt. Daarnaast was er één object met vijftig procent waarbij ook een voorbehandeling met Quick-Down plaatsvond.
Met de combinatie loofklappen – Loof Does met het nieuwe middel onder nummer met een volle en een halve dosering was de afsterving van de stengels en de trekkracht gelijk. Wel was er iets meer hergroei. Een bespuiting met Quickdown voorafgaand aan loofklappen – Loof Does met een halve dosering verminderde de mate van hergroei iets. Ook bij dit nieuwe middel lijkt de goede effectiviteit van de Loof Does dus tot een verlaging van de dosering te leiden. De Loof Does is uitgevoerd met eigen gps. “Zo geeft men bij elke werksnelheid altijd de juiste dosering.”
Volgens Delphy-onderzoeker Johan Wanders bevestigen de uitkomsten het positieve beeld van de Loof Does; die al in eerdere onderzoeken naar voren kwamen. “Met halve dosering ging het prima, zelfs even goed als een hele.” Hij merkt wel enige terughoudendheid in de praktijk.
“Niet iedere teler vindt drie meter werkbreedte ideaal. Die kiezen bij voorkeur een vollevelds bespuiting op grote werkbreedte. De vraag is of dat überhaupt wel kan in de toekomst. Dan is dit gewoon een bewezen techniek.”
De eerst volgende toepassing waar de Loof Does voor wordt ingezet is grondbehandeling en infrezen. Bovendien zetten steeds meer telers de Loof Does in voor onkruidbestrijding in één werkgang achter de ruggenfrees.
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Agricult