Akkerbouw- en loonbedrijf Siebring uit Nieuw Dordrecht is dit voorjaar voor het eerst op pad geweest met een Kramer Proseeder Single uienzaaier. “We kunnen vanaf nu experimenteren met variabel zaaien op basis van de bodemsituatie”, vertelt Wilbert Siebring er enthousiast over.
De zaaimachine bepaalt of een gewas de perfecte start krijgt. Iedere Proseeder-zaaimachine die de fabriekshal in Bant verlaat, ademt de filosofie van Kramer BV. De veelzijdigheid van de machine wordt bovendien steeds belangrijker, weet mede-eigenaar Reinoud Tepper te vertellen.
Lees alles over de Kramer filosofie in het artikel: “Hoe beter het zaadje wordt aangedrukt, hoe beter het resultaat”.
Groei in het areaal
“Vorig jaar bewerkten we 220 hectare en er zit nog wel wat groei in het areaal”, vertelt Wilbert Siebring. Het akkerbouwbedrijf zaaide voorheen met een Monosem twee keer anderhalve meter uienzaaier. “Daarmee gingen we in eerste instantie op smalle bandjes over het geploegde land. Dat gaf niet altijd het beste resultaat. Er was veel verschil in hoe klanten de grond zaaiklaar maakten. Daarom hebben we er later voor gekozen zaaibedbereiding en zaaien in één werkgang, op brede banden en lage druk te doen, met een aandrukrol voorop en een kopeg achter de trekker.”
Toe naar meer precisielandbouw
De aanschaf van de Kramer Proseeder is een volgende stap vooruit. “We willen toe naar meer precisielandbouw. We hebben hier in de omgeving veel bonte gronden en door te variëren met zaaiafstanden willen we toe naar een betere sortering en wellicht ook een hogere opbrengst. De Kramer Proseeder is hier in de basis heel geschikt voor, onder anderen doordat elk element zijn eigen elektromotor heeft.” De werkbreedte van de Proseeder is drie meter en de machine heeft negen elementen. Siebring werkt zelf met drie meter brede bedden. Zaaien op anderhalve meter brede bedden is ook mogelijk, dan gaat het middelste element omhoog.
Meer zaaien op slechte plekken
“We kijken met interesse naar de ontwikkelingen bij Siebring”, vertelt Reinoud Tepper. “Ze willen kijken wat het effect is door op de slechte plekken wat meer te zaaien en goed plekken wat minder. Wij zijn ook heel nieuwsgierig wat daar uit komt, want niemand kan mij tot dusver het antwoord geven wat nu het beste is.”
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Martin de Vries en Kramer BV