Beregening aansturen door middel van een netwerk van zenders en sensoren, oftewel Low Range Wide Area Network (LoRa Wan). In het Zeeuws-Vlaamse Waterlandkerkje is voor zover bekend het eerste beregeningsproject in Nederland waarbij gebruik wordt gemaakt van het LoRa-netwerk met draadloze modules die beregeningspompen en magneetkleppen aansturen en desgewenst ook kunnen fertigeren. Beregening verschuift zo van boerenverstand naar datagestuurd. “Digitale toepassingen helpen bij effectieve inzet van ons water.”
Met het installeren van het basisstation in de nok van de schuur in Waterlandkerkje is het laatste schakeltje in het unieke beregeningsproject geactiveerd. Met de telefoon activeert Jan Cox van de Vlaamse toeleverancier Spranco-Matic één van de pompen midden in een perceel met zaaiuien. Het gewas is daar door het akkerbouwbedrijf van Dirk en Andreas Ryckaert uit Assenede (België) op ruggen van 2,25 meter geteeld. In het midden is ruimte voor de driptape.
Met druppelbevloeiing kan water gedoseerd zijn toegediend. Eventueel is het nog mogelijk om door middel van fertigatietanks meststoffen toe te dienen.
Samenwerkingsproject
Het project is een samenwerking tussen het Vlaamse akkerbouwbedrijf en Toro-importeurs Jean Heybroek uit Nederland en Spranco-Matic in België. Hendrik van Dijk is als irrigatiespecialist namens Jean Heybroek betrokken bij de aanleg. Hij wijst naar de antenne op de schuur. “Om het meest optimale bereik te halen is het een plus dat de antenne hoog staat, zodat er minder verlies optreed.”, verklaart hij. “Vanaf daar vindt de draadloze communicatie plaats over het volledige perceel. Daar zijn drie lagedrukpompen en er is een grotere pomp voor een haspel mee bediend. Het verste punt ligt hier hemelsbreed 920 meter vandaan.”
Communicatie met de pompen
Via LoRa vindt de communicatie met de pompen plaats. Het basisstation is aangesloten op het lokale WiFi-netwerk, of het is een basisstation wat een simkaart bevat en een zelfstandige verbinding heeft met het (2/3/4) G netwerk. Via het internet op de telefoon of eventueel Bluetooth kan er met een app ook nog connectie zijn gemaakt “Dit is puur als de akkerbouwer via zijn telefoon de beregening wil checken of aanpassen. Een extraatje zeg maar.” Makkelijkste is het nalezen van de informatie op de laptop of tablet, waar voor het project een speciaal programma is ontwikkeld.
“In principe kan volautomatisch leidingen via het basisstation zijn bediend. Dit werkt ook makkelijk als er sprake is van bijvoorbeeld een breuk. Zoek in een akkerland maar eens op waar zo’n verstoring zit. Door de draadloze communicatie met de kleppen en pompen heb je de plek snel gevonden. Door middel van een flowmeter op het systeem kan het debiet in de gaten zijn gehouden. Software waarschuwt door middel van push en/of email-meldingen. De pomprelais of pompstartkast en magneetkleppen worden via het basisstation aangestuurd.”
Inspelen op droogte
Het draadloze netwerk helpt om beter in te spelen op de droogte. Sensoren werken andersom, ze monitoren en ze kunnen de beregening stoppen bij een hoge waarde. “Je bespaart hierdoor kosten en bovendien kun je concurrenten voorblijven door niet meer op gevoel, maar op basis van data vocht in te brengen. De droogte van de afgelopen jaren heeft er voor gezorgd dat akkerbouwers veel bewuster bezig zijn met hun beregening. Dit systeem zorgt er voor dat je ook op langere afstand kunt werken.”
Van Dijk denkt dat de inzet vooral voor de hoogsalderende gewassen interessant is. “Ook op zandgronden is dit systeem erg interessant, omdat deze veel eerder opdrogen. Met het project in Waterlandskerkje worden verschillende gewassen van water voorzien, zoals uien, granen en aardappelen, van water voorzien. “Het systeem stuurt niet alleen druppelirrigatie, maar op zeven- tot achthonderd meter ook een haspel aan. Daarop is een CT-magneetmodule bevestigd aan de hoofdklep.”
De nieuwe marktstandaard
De aanleg van het systeem is maart begonnen. Voor Jean Heybroek en Spranco Matic is het project belangrijk, met het oog op de toekomst. “Ik verwacht dat deze techniek de marktstandaard gaat worden. Het is minder gevoelig voor storingen bovendien kan de akkerbouwer zelf monitoren wat er gebeurt. Hij kan een marge instellen als het gaat om bodemvocht en neerslagniveau daar een actie aankoppelen. De combinatie met de druppelbevloeiing past weer perfect met de trend waarin we spaarzamer om moeten gaan met ons water, maar met een minimale watergift het rendement van onze teelten wel maximaliseren.”
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst en beeld: Martin de Vries