Waar het middelenpakket in de suikerbietenteelt onder druk staat, wordt de weerbaarheid van het gewas steeds belangrijker. Een sterke plant verkleint de kans op een infectie en maakt de teler minder afhankelijk van de toepassing van fungiciden tegen bijvoorbeeld cercospora.
Charge is een natuurlijke oplossing van gewasbeschermingsspecialist ADAMA op basis van chitosan hydrochloride. “Het werkt als een elicitor”, stipt Robbert Boon van ADAMA aan, “Charge stimuleert het natuurlijke afweermechanisme van planten tegen diverse ziekteverwekkers.”
Infectiemoment goed voorspellen
Met de introductie van het Bieten Advies Systeem (BAS) van Cosun Beet Company wordt het voor de teler steeds makkelijker om het infectiemoment van cercospora te voorspellen. Met ongeveer zeshonderd palen zijn de signalen steeds betrouwbaarder. Daardoor wordt het ook makkelijker om Charge in bieten effectief in te zetten. “Vaak zie je in de derde of vierde week van juni dat de kans op infectie toeneemt. Twee weken later ontstaan vaak de eerste vlekjes. Die zijn steeds moeilijker te bestrijden met traditionele fungiciden, maar je wilt het wel beheersen. Charge is een soort vaccin dat het afweermechanisme van de plant versterkt en dient toegepast te zijn op moment van infectie Cercospora is momenteel het grootste probleem in bieten. Daar willen we van bestrijden naar beheersen gaan om het infectieniveau acceptabel te houden”, legt Robbert Boon uit.
Eerste infectiemoment na gewassluiting
Waar vroeger de pijlen gericht waren op groeifase, richting het einde van de teelt, is nu het eerste infectiemoment na gewassluiting van groot belang. “We zijn steeds meer bezig om ziektebeheersing in ons teeltsysteem te krijgen. Minder traditionele gewasbeschermingsmiddelen vragen om meer aandacht voor het vitaal houden van de bodem en een robuuste bladgezondheid. Betere timing van de middelen hoort daar ook bij.” Historisch gezien komen de eerste waarschuwingen met schimmelinfecties vanuit de veenkoloniale zand- en dalgronden in Drenthe, en zandgronden in het zuiden en oosten van Nederland. “Het BAS-systeem helpt om het juiste product op het juiste moment toe te passen.”
Charge
Charge is een biologisch middel dat effectief is om de plant gezond te houden. Daarvoor is chitine gedeacetyleerd tot chitosan hydrochloride als vloeibare formulering. Chitine is een bouwstof afkomstig uit het skelet van garnalen. “Chitine werd al meer toegepast, onder andere in de beheersing van rhizoctonia. Er zijn verschillende soorten chitosan in de omloop, met wisselende kwaliteiten. Wij hebben een zuivere bron in IJsland, waarbij de hoge kwaliteit onderscheidend is. Dat maakt Charge vrij uniek.”
Charge kan met de reguliere doppen, met twee- tot driehonderd liter water per hectare, worden toegepast. Het product zorgt voor een goede bladbedekking en activeert zo het immuunsysteem. Voetnoot bij de toepassing is wel dat chitosan hydrochloride een positief geladen molecuul is, dat betekent dat Charge moeilijk mengbaar is met bijvoorbeeld bladmeststoffen. “Het vraagt dus om een solo-toepassing.”
Spuitschema
Met een historisch hoge ziektedruk is het advies wel om Charge in het spuitschema te ondersteunen met traditionele gewasbeschermingsproducten zoals Spyrale. “Uiteindelijk wil je de plant op natuurlijke wijze zo gezond mogelijk houden. Stichting IRS heeft onderzoeken gedaan, waarbij de inzet van tweemaal Charge in combinatie met Spyrale de resultaten van viermaal een traditionele bespuiting evenaart.”
Plantgezondheid
Volgens Boon wordt plantgezondheid steeds meer een technische discussie, in plaats van het zogenoemde kalenderspuiten. “Wat gebeurt er in het gewas? Zaken als ras, teeltrotatie en teeltgebied bepalen steeds meer het spuitschema.” In Nederland werd Charge het afgelopen seizoen op een kleine duizend hectare suikerbieten ingezet. Met de druk op het middelenpakket en de toenemende aandacht voor een weerbare plant, verwacht Boon dat het aantal hectares naar tien- tot twintigduizend groeit. In België is de situatie anders. “De bladschimmeldruk is lager, bovendien wordt er niet op infectiewaarden gestuurd. Wil je ziekte beheersen, dan moet je handelen tijdens het infectiemoment. Dat is lastig als je niet met beslissingsondersteunde systemen als BAS werkt. Charge moet je toepassen op een vitaal gewas. Is er sprake van veel stress of te veel vlekjes dan ben je eigenlijk al te laat.”
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Martin de Vries en Adema