Akkerbouwers in Nederland en België zijn dit jaar hard getroffen door stijgende energieprijzen. Energiebesparing wordt daarom steeds belangrijker bij bewaren van aardappelen, maar akkerbouwers weten vaak niet waar ze moeten beginnen.
Hoe beperkt je energieverbruik in je bewaring? En hoe behoud je tegelijk de kwaliteit van aardappelen? De bewaarspecialisten van Omnivent geven antwoord op deze vragen.
Temperatuur, CO2 en verbruik in balans brengen
“Na het inschuren wil je aardappelen terugkoelen naar bijvoorbeeld 7 °C. Je wil ook elke dag CO2 verversen, zodat je verstikking van je aardappelen voorkomt. Als je CO2 ververst met buitenluchtventilatie heb je een hogere energierekening, omdat grote systeemventilatoren veel energie verbruiken. Daarnaast bestaat het risico dat je bewaring te veel opwarmt als de buitenlucht warm is. Zeker nu eind oktober in Nederland en België buitentemperaturen gemeten zijn van 17 °C tot 23 °C.” volgens Cor van Maanen en Dries Claes, bewaarspecialisten van Omnivent.
“Om je opgewarmde ruimte weer op temperatuur te krijgen moet je gaan koelen. En voor mechanische koeling heb je ook veel energie nodig. Met CO2-afzuiging kan efficiënter CO2 ververst worden. Je maakt dan gebruik van een buizensysteem met een kleinere ventilator die minder stroom verbruikt. Een warmtewisselaar kan zorgen voor een besparing tot wel 50% op het energieverbruik bij koelen, afhankelijk van het klimaat.”
Stroom verbruiken op het juiste moment
“Stel, je hebt zonnepanelen. Je wilt apparatuur aanzetten wanneer je zonnepanelen stroom opbrengen, zodat je niet hoeft te betalen voor de stroom van je leverancier. Dit kan in je bewaring met de nieuwste versie van de OmniCuro bewaarcomputer met Energie Management Systeem.”
Ook wanneer stroom duur of minder beschikbaar is, hebben aardappelen nog steeds ventilatie en koeling nodig. “Je hebt je apparatuur nodig om te voorkomen dat je aardappelen hun kwaliteit verliezen. Daarom kun je in het Energie Management Systeem prioriteiten instellen voor je verbruik. Als het ’s ochtends vroeg donker is leveren je zonnepanelen te weinig stroom voor je hele bewaring. Je stelt bijvoorbeeld de prioriteit in op het ventileren van de bewaarcellen waar de meest natte aardappelen liggen. Als later op de dag meer stroom van je zonnepanelen beschikbaar komt, wordt de ventilatie in de overige bewaarcellen aangezet. In combinatie met sensoren kun je zelfs instellen dat je apparatuur alleen aan moet gaan als het CO2 gehalte te laag is of de relatieve luchtvochtigheid te hoog. Op die manier verbruik je stroom op de juiste momenten.”
Persoonlijk bespaaradvies op de Interpom
Tijdens de Interpom biedt Omnivent de mogelijkheid om kennis te maken met energiebesparende bewaartechniek. Zo is er een interactieve demo beschikbaar van de OmniCuro met Energie Management Systeem. Bewaarspecialisten staan klaar om vragen te beantwoorden en bezoekers krijgen een flyer met praktische bespaartips mee.
De Interpom vindt dit jaar plaats in Kortijk (België) van zondag 27 november tot en met dinsdag 29 november 2022. Omnivent is aanwezig op stand nummer 613. Kijk voor meer informatie op www.omnivent.com/interpom.