Agri Bio-Solutions, een Nederlands bedrijf, probeert al enige tijd voet aan grond te krijgen op de Belgische markt met de invoer van bijzondere machines. En met succes. We wilden dit najaar wel eens één van de klanten aan het werk zien en te weten komen waarom die een machine van de Nederlandse importeur kocht. Michaël De Caluwe werkt sinds dit jaar met de Kvick-Finn, een schoffelcultivator die uiterst geschikt blijkt te zijn voor het aanpakken van wortelonkruiden. “Soms ben ik nog verbaasd dat deze machine dat allemaal uit de grond krijgt.”
Spelen met de werkdiepte
De 34-jarige Michaël De Caluwe heeft een biologisch akkerbouwbedrijf maar is daarnaast ook loonwerker. Hij is vooral actief in alles wat met gras te maken heeft. Toch heeft hij ook een voorliefde voor machines die een ander niet heeft. Begin juli kwam de Kvick-Finn Bio 2750 aan in Moerbeke. De Caluwe vertelt dat het net die dag slecht weer was. “We konden dus niet samen de machine in bedrijf zetten. Ik heb daarom aan Martin Heerema, zaakvoerder van Agri Bio-Solutions, gevraagd om de machine in te stellen zoals ze meestal gebruikt wordt. En dat was redelijk goed. Het voornaamste is dat de woeler goed plat staat zodat je mooi snijdt. En dan moet je de instellingen verder aanpassen afhankelijk van de situatie. De diepte-instelling gebeurt via de wielen achteraan zodat de rotor niet te diep gaat. Vooraan regel ik de diepte via de lift van de tractor. Je moet spelen met de rol en tanden en voorkomen dat je grondstroom naar boven krijgt. Meestal werk ik aan zes kilometer per uur. Hier zijn we grasland aan het scheuren en dan ligt de snelheid iets lager. Zeker als je onkruiden uit de diepte moet halen, moet je met de werkdiepte spelen. Als het harder ligt, kan je bijvoorbeeld iets dieper werken.”
Wortelonkruiden komen mooi boven
Op het perceel waar we De Caluwe aan het werk zien, wordt het grasland geschuurd. Nadien wordt er mosterd gezaaid en in het voorjaar zal het perceel klaargelegd worden om te experimenteren met strokenteelt. De eigenaar van het perceel werkt hiervoor samen met onderzoeksinstelling ILVO. “De landbouwer werkt ploegloos en met de Kvick-Finn schoffelcultivator leggen we de graszode zoveel mogelijk bovenaan en de grond is er vanaf geschud. Ze hebben hier veel last van kweekgras en die wortels komen nu ook mooi boven zodat de verspreiding wordt tegengegaan.”
De loonwerker besloot deze machine te kopen toen hij aan de slag was bij een landbouwer in het Antwerpse. “Die man zat met zijn handen in het haar want zijn perceel zat vol met kweek. Via een bio-consulent kwam ik er terecht. We zijn begonnen met scheuren en hoewel de man ploegloos werkt, hebben we toch één keer mogen ploegen om nieuwe grond boven te krijgen. Daarna hebben we haver gezaaid omdat dit snel dicht groeit. Toch kwam de kweek er heel snel weer door. We overwogen toen om zo’n Kvick-Finn te huren maar Agri Bio-Solutions had nog een demomachine staan en die hebben we kunnen overnemen. Ik had hier al eerder naar zitten kijken en er informatie over opgevraagd en vond het ook een interessante machine om in te zitten op ons eigen bedrijf.” Ondertussen is De Caluwe al redelijk wat op pad geweest met zijn nieuwe machine. “Dat verbaasde me wel enigszins want we hebben helemaal geen reclame gemaakt. We wilden eerst kijken hoe de machine het doet.”
Kvick-Finn schoffelcultivator doet wat hij belooft
Het sterkste punt van de Kvick-Finn is volgens De Caluwe dat ze echt doet wat ze belooft. “Ik ben soms echt nog verbaasd dat deze machine dat allemaal zo goed uit de grond krijgt. Bijvoorbeeld paardenbloemen zie je ook allemaal bovenop liggen. Wortelonkruiden zijn in de bio de moeilijkste onkruiden om weg te krijgen. Als je bijvoorbeeld kweekgras gaat frezen, krijg je direct veelvoud aan nieuwe plantjes. De machine vraagt ook niet zoveel van de tractor. Zeker in stoppel niet, hier iets meer omdat je gras moet snijden. Het gewicht van de rotor zit wel helemaal achteraan, dus dat is wel een aandachtspunt.
Tekst en beeld: Seppe Deckx
HET HELE ARTIKEL LEZEN?
Dit is een artikel uit vakblad de Loonwerker. Nieuwsgierig naar het hele artikel? Met een abonnement op vakblad de Loonwerker krijg je elf keer per jaar het laatste nieuws rondom een actueel thema thuis op de mat. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. Hier vind je alle informatie over abonnementen.