Met dit initiatief willen de tien projectpartners alle beschikbare gewasinfo in één gebruiksvriendelijke tool ontsluiten: de teelttechnische eigenschappen, opbrengsten, arealen, inhoudsstoffen en afzetmogelijkheden van minstens 200 bekende en minder bekende gewassen.
Landbouwers en bedrijven zullen snel en eenvoudig informatie kunnen opvragen rond een specifieke teelt en verschillende teelten met elkaar kunnen vergelijken op basis van zelf ingevoerde criteria. Momenteel is die gewasinformatie erg versnipperd. Tegen begin 2024 is een eerste prototype van de online tool verwacht, die door ILVO samen met andere proef- en onderzoekscentra, ontwikkeld is.
Dit project CropExplore for Farmers is gecoördineerd door Flanders Food. De partners zijn: Catalisti, ILVO, Inagro, Hogent, KU Leuven, PCG, Vives, Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant, Boerenbond.
Nieuwe teelten
Het project wil mee de bio-economie in Vlaanderen stimuleren. Door beschikbare en recente informatie beter te ontsluiten, willen de projectpartners landbouwers warm maken om nieuwe teelten op te starten.
Die 200 gewassen hebben immers potentieel in de Vlaamse bio-economie, die niet langer van fossiele grondstoffen vertrekt, maar biomassa van plantaardige of dierlijke herkomst als basis gebruikt.
Hoe start je met een nieuwe teelt?
Een tweede grote doelstelling van het project CropExplore for Farmers is de landbouwers warm maken om zelf ook effectief te starten met een bio-economie teelt. Aan de hand van een drietal test-cases zal het potentieel van bio-economie gewassen nog meer in de verf gezet zijn.
In een eerste case zal de teelt van yacon geoptimaliseerd zijn, zowel op het vlak van plantgoed, mechanisatie als bewaring. Ook de verwerking tot halffabrikaten zal verder uitgewerkt zijn. Momenteel is hennep al geteeld voor zijn waardevolle lange vezels. Door ook het gebruik van de nevenstromen zoals henneptoppen en scheven te onderzoeken, wil men de rendabiliteit van deze teelt versterken. In een derde case zal men werken met deder, ook gekend als huttentut, vals vlas of cameline. De optimalisatie van de teelttechniek van dit oliehoudend gewas op praktijkschaal en het creëren van afzetkanalen van het dederzaad bij pilootfabrieken of bedrijven zal mee bijdragen aan de productie van nieuwe biogebaseerde producten. De deder en yacon testcases zullen uitgevoerd zijn binnen de Food Pilot van ILVO.
De rol van de B2BE Facilitator
Uit de vragen die in 2022 gesteld werden aan de B2BE Facilitator, blijkt dat 16 procent van die vragen van landbouwers komen die op zoek zijn naar nieuwe teelten. Tenslotte is het project ook tot stand gekomen uit de duidelijke zoektocht van akkerbouwers naar gewasdiversificatie. In de akkerbouw zijn namelijk slechts vier reguliere teelten verantwoordelijk voor 87 procent van het areaal.
Er zijn verschillende nieuwe teelten beschikbaar in Vlaanderen waar de laatste jaren veel onderzoek naar gebeurd is. Het areaal van deze teelten is echter nog klein en er zijn barrières die ervoor zorgen dat de teelten niet gelanceerd geraken in het Vlaamse landschap.
Het project Cropexplore for Farmers kan het extra duwtje zijn dat deze teelten nodig hebben. Dit project richt zich in de eerste plaats op Vlaamse akkerbouwers, deze sector omvat momenteel 207.000 ha of 6.399 bedrijven en de biologische akkerbouw 1.314 ha of 112 bio-bedrijven. Het project bouwt ook verder op het recent afgelopen project CropExplore waarin het potentieel van veel (nieuwe) plantaardige grondstoffen voor de voedingsindustrie werd onderzocht alsook de eerste opportuniteiten werden gedefinieerd voor teelt ervan in Vlaanderen.
Bron: ILVO