Op het gebied van meststoffen is er de laatste jaren best veel veranderd. De sterk gestegen prijzen van korrelmeststoffen stimuleren het zoeken naar efficiënte alternatieven. Zo zagen we de intrede van stikstofbindende bacterie BlueN en dit jaar de introductie van het bacterieproduct Vixeran.
Binnen Alliance bv. zijn we reeds meerdere jaren bezig de klassieke korrelbemesting te vervangen door efficiëntere korrel- of bladmeststoffen. In de regel geldt dat we steeds meer sturen op steeds minder nitraat in een bemestingsplan. We sturen nadrukkelijk op gezondere vitale plantengroei.
Een plant neemt het overgrote deel van de hoofdelementen stikstof, fosfaat en kalium het beste op via haar wortels. Met name stikstof en kalium zijn daarnaast zeer goed via het blad toepasbaar. Het rendement van de juiste N-vorm ligt een factor vier hoger dan van stikstofkorrelmeststoffen op basis van ammonium en nitraat. Het rendement van kalium via het blad ligt tot twintig keer hoger in vergelijking met de bodemtoepassing.
Meer ruimte in bemestingsplan
Er ontstaat op deze manier ook ruimte in het bemestingsplan omdat effectief minder stikstof wordt gebruikt per hectare. Bijkomend voordeel is ook dat er niet met nitraat wordt gewerkt. Gewassen groeien rustiger en vitaler waardoor gevoeligheid voor insecten en schimmels vermindert.
Verhouding bodem en blad
Nou zit de beperking op de hoeveelheid meststof die een plant via de bladeren kan opnemen. Daarnaast is het belangrijk dat de formuleringen gewasveilig zijn en goed mengbaar in een spuitschema met gewasbeschermingsmiddelen. In het algemeen kan van hoofdelementen het beste tachtig procent via de bodem worden aangeboden en twintig procent via het blad. Dat laatste het beste verdeeld over meerdere toepassingen.
Oplossingen
Op vlak van stikstof zijn de laatste vijf jaren zeer goede resultaten behaald met Foliar N28/Nplus. Stikstof producten op basis van ureum en methyleenureum. Deze formuleringen hebben een zeer hoge opname efficiency, zijn zeer gewasveilig en goed mengbaar in een spuitschema. De formule bevat een snelwerkend deel (één tot twee dagen) een langzamer deel (vier tot zes weken).
Een nieuwkomer op dit vlak is de Nutrino pro, die naast deze stikstofvormen ook twee gepatenteerde biostimulanten bevat. Op het gebied van kalium zijn er producten beschikbaar zoals KaliZwavel.
De combinatie Foliar N28 met KaliZwavel werkt zeer goed in gewassen als aardappelen en uien maar is toepasbaar in een brede range aan akkerbouw- en groentegewassen als ook in hardfruit.
Met bovenstaande producten is perfect een deel van de korrelbemesting te vervangen.
Foliar N28 en KaliZwavel HF zijn handelsmerken van www.hollandfyto.nl
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst en beeld: Crétienne Oomen, Alliance bv