De bedrijvigheid op het land neemt weer toe. De eerste kunstmestgift aan wintertarwe wordt gegeven en de eerste uien werden in februari gezaaid. Wat is de stand van het gewas? “Door het uitblijven van een koude winter is dit geweldig.
De wintertarwe staat er volgens Bernard Bles van DSV Zaden Nederland florissant bij. De zaaiomstandigheden van afgelopen voorjaar waren daarvoor al een goede aanzet. “De voorvrucht kon er door het gunstige weer vroeg af, dus kon er ook vroeg worden gezaaid. De omstandigheden waren gewoon goed.” Volgens Bles is het beeld in heel Nederland en België goed. “Incidenteel is er sprake van ganzenschade rond de opkomst. In Friesland en langs de uiterwaarden kan dat spelen. Verder zijn er geen bijzonderheden.”
Het belangrijkste ras van DSV Zaden is Champion. Die is door heel Nederland en België uitgezaaid. De stand van het gewas is door de zachte winter gewoon goed. “We hebben geen winter gehad. Niet tot bijna niets is uitgewinterd. Dat betekent dat we voor een goede uitstoeling binnenkort de stikstof er op kunnen brengen. Gemiddeld adviseren we 350 tot 400 kilo kalkammon per hectare. Het mooiste is ook drijfmest, maar voor de eerste gift is het gewoon te nat.”
Sneeuwfusarium
De enkele sneeuwdag in Limburg lijkt niet voor problemen met sneeuwfusarium te zorgen. “Voor sneeuwschimmel moet je een aantal dagen een sneeuwdek hebben. Die enkele incidentele sneeuwdag is niet noemenswaardig en beïnvloedt de stand van het gewas niet.” Alhoewel er nu nog geen sprake is van ziekte, adviseert Bernard Bles bij oplopende temperaturen om door het veld te lopen. “In het Noorden gebruiken ze daar nog verschillende parameters voor. De meeste telers spuiten op T1. Daarbij wordt de onkruidbestrijding met het kort spuiten van het gewas gecombineerd. Als het nodig is, dan nemen ze nog een fungicide mee. Vaak wachten ze daarvoor op T2.”
Zwavel in het vroege voorjaar
Specialist Theo Courtz van Yara Benelux ziet tot zijn genoegen dat de startbemesting in veel teelten momenteel in volle gang is. Hij adviseert daarbij vooral geen zwavel te vergeten, omdat deze belangrijke voedingsstof in het vroege voorjaar niet beschikbaar is. “De telers zie je YaraBela SULFAN strooien bij de eerste gift. De beschikbaarheid van zwavel is namelijk zeer gering, vrijwel nul. Het is gewoon nog aan de koude kant. Dus loop vooral niet aan de zwavel voorbij. SULFAN geeft het gewas hulp om het wortelgestel te ontwikkelen.”
Door de relatief warme winter, zonder strenge vorst, worden de gewassen wakker die in het najaar zijn gezaaid. “Advies is ook om in februari of maart, dan al bemesting bij bijvoorbeeld wintertarwe uit te voeren. Je geeft het gewas een vroege start.” Theo Courtz stelt dat het nooit is uitgesloten dat er nog een koudeperiode aankomt en dat het gewas nog een knauw krijgt. “In maart kan het best min tien worden, dat is niet te voorspellen. We kunnen niet in de glazen bol kijken. Een gewas dat in de groei gaat en het daarna koud krijgt, is kwetsbaar. Maar we moeten er ook geen gekke dingen doen. Reageer op het gewas. Wintertarwe is inmiddels wel wakker, dus voor granen kun je zeggen dat dit het moment is om met de bemesting aan de slag te gaan. Wat heeft het gewas nodig? Reageer op het gewas, gebruik eventueel de N-tester. Hoeveel ga je strooien? Zorg in ieder geval voor een basis eerste gift.”
Eerste uien gezaaid
De eerste gezaaide uien in Zeeuws-Vlaanderen haalde uitgebreid de pers. Specialist Kees Jacobs stelt dat de eerste telers van Syngenta Seeds soms eind februari ook de eerste uien zaaien. Met wisselend resultaat. “Naar mijn idee is het te vroeg. Ons advies is dat de bodemtemperatuur minstens tien graden moet zijn. Kijk toch vooral naar de kalender. Het ideale venster is in mijn ogen van 10 maart tot 10 april. Dan is de kans voor de optimale zaaiomstandigheden.”
De berijdbaarheid van de percelen is een andere drempelwaarde. “Het lijkt mij in principe nog te vroeg. Het is winter.” Toch sluit Jacobs niet helemaal uit dat de extreem vroege uienzaaiers aan het einde van het seizoen spekkopers zijn. “Misschien hebben ze het wel bij het juiste eind als blijkt dat we de komende tijd geen slecht weer krijgen en geen koude. Het vroege zaaien is natuurlijk ook ingegeven door het uientekort op de markt. Als je vroeg kunt oogsten, dan zou dat best gunstig kunnen zijn.” Hij wijst ook naar Engeland waar inmiddels ook gezaaid is, maar het te droog lijkt. “Ze zijn daar altijd wel vroeger. In tegenstelling totdat wij vaak denken is het klimaat in midden-Engeland stiekem droger dan bij ons. Maar dat er nu net na de winter wordt gezaaid in zulke droge grond, is wel uitzonderlijk.”
Toch blijft Kees Jacobs bij het standpunt dat het te vroeg is. “Zeker op de klei kun je niet goed rijden en ook op zand is het nog te vroeg en te nat. Dan beschadig je de bodemstructuur en werkt het vroege zaaien averechts.”
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Vincent Coolbergen en Jurgen Siebring