Nitraatuitspoeling is nog steeds een probleem voor de grondwaterkwaliteit, maar zeker ook voor de stikstofkringloop van de agrariërs. In een tijd waarin minder dierlijke mest mag zijn gebruikt en de verloren ruimte is opgevuld door aangekochte stikstof in de vorm van kunstmest, is het nog belangrijker om gedoseerd om te gaan met de stikstof die voorhanden is.
Nitraatmetingen geven een kijkje in de bodem en bieden handvatten om gerichter te sturen op de stikstofbemesting.
Nutriënten Management Instituut
Het Nutriënten Management Instituut (NMI) heeft veel ervaring opgedaan met nitraatmetingen en is gespecialiseerd in het opstellen van een stikstofbalans . “We delen de bodem op in drie lagen; 0-30, 30- 60 en 60-90 centimeter beneden maaiveld”, legt Dirk Thijssen van NMI uit.
“Van elke bodemlaag maken we een mengmonster dat is geanalyseerd op het laboratorium. Door de bodem op te delen in deze drie lagen is heel duidelijk de stikstofbeschikbaarheid in kaart te brengen en is de nitraatuitspoeling zichtbaar gemaakt. Door de resultaten te bespreken en terug te koppelen naar de stikstofbalans, is het management tastbaar voor de agrariërs . En iets dat tastbaar is, kun je sturen.”
Resultaten samen bespreken
Door samen met de agrariër naar de metingen te kijken en de resultaten te duiden, krijgen we meer
inzicht in de processen die spelen in de bodem. Door te rekenen aan factoren die van belang zijn voor
de stikstofbalans op een perceel, bieden we de ondernemer knoppen om aan te draaien. Uiteindelijk is
niet het doel de nitraatuitspoeling van dat ene gemeten perceel omlaag te krijgen, maar om de
ondernemer te ‘trainen’ in zijn bemestingsmanagement. Elke agrariër heeft of gebruikt andere mest op
verschillende percelen en op wisselende datums . Zo zal de werking van de mest ook anders reageren.
De kunst is om het ‘fingerspitzengefühl’ te krijgen voor jouw situatie, met zo min mogelijk verliezen
naar het milieu met een zo hoog mogelijke opbrengst.
Meerdere metingen in één seizoen
Het beste inzicht is verkregen door meerdere metingen in een seizoen uit te voeren, zodat het verloop van nitraat in de bodem zichtbaar is. Met die informatie kan de teler zelfs zijn mestgiften bijsturen. “Vaak krijgen aardappelen of uien in het seizoen nog een extra stikstofgift en meestal is dit gedaan op basis van gevoel. Met een nitraatmeting in de bodem weet je exact wat er nog beschikbaar is en hoeveel of hoe weinig je nog bij kunt geven. Dat kan een directe besparing opleveren op de kunstmestkosten. Ook kun je aantonen dat je milieutechnisch goed bezig bent”.
Meer informatie
Momenteel lopen al tal van projecten in Nederland waar nitraat in de bodem samen met agrariërs is gemeten. Mocht je nu ook geïnteresseerd zijn in een nitraatmeting op een van jouw percelen,
stuur dan een email naar nmi@nmi-agro.nl om de mogelijkheden te bekijken.
Bron: NMI Agro