Ondanks de uitdagende weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen wijzen de eerste opbrengstschattingen van de aardappelen naar een terugkeer naar de meerjarige gemiddelden. De NEPG schat dat telers ongeveer 23 miljoen ton aardappelen zullen oogsten. Dit is 1,3 miljoen ton meer dan in 2022 en gelijk aan de 2021 productie.
Phytophthora infestans gaat ook grote impact hebben op de oogst van 2023. Sommige subregio’s zullen hard geraakt worden is de verwachten van de NEPG.
Opnieuw een uitzonderlijk groeiseizoen
Wereldwijd waren de gemiddelde plantdata dit voorjaar drie weken later dan gemiddeld. Rond 15 tot 20 mei in plaats van tussen 20 en 25 april. Het weer in augustus zorgde voor een scherpe stijging van de opbrengsten, maar aan de andere kant ook een zeer hoge Phytophthoradruk.
Middenlate rassen als Fontane en Challenger, en late rassen als Markies, zullen niet de volledige groeidagen kunnen benutten, tenzij de gewassen tot half oktober kunnen doorgroeien. Lagere knolaantallen en fysiologische afwijkingen, waaronder hol, hart, misvormd, rot en vooral ook knolziekten zullen de nettoproductie beïnvloeden. Aldus de NEPG. Daarnaast wordt er door lage onderwatergewichten ook nog een lagere opbrengst verwacht.
Controleer op Phytophthora
Telers zijn sterk aangemoedigd om elk perceel dat ze hebben te controleren en te beoordelen of ze problemen met Phytophthora ondervinden. Het beoordelen van de impact van de knolziekte is van het grootste belang om te beslissen over verdere stappen op het gebied van loofvernietiging en opslagplanning. De NEPG benadrukt het belang voor de producenten van communiceren over dit onderwerp met hun kopers. Afhankelijk van het weer de komende weken zal de situatie stabiliseren of verder verslechteren.
Hogere verwerkingsbehoeften en goede exportperspectieven
Terwijl de productie van 2023 vergelijkbaar is met die van 2021, is de vraag vanuit de verwerkende industrie sterk gestegen. Verwerkers in de hele NEPG-zone hebben minstens 2.000.000 ton aardappelen extra nodig vergeleken met twee jaren geleden. In Polen en Zuid-Europa is de aardappelopbrengst dit jaar lager als gevolg van onder andere een kleiner beplant areaal en slechte weersomstandigheden. Het exportseizoen is ondertussen al begonnen en de concurrentie tussen kopers uit de sector en export staat weer op de agenda.
Wereldwijd denken experts in Europa dat de vraag naar verwerkte producten jaarlijks met ongeveer vier procent zal blijven groeien.
Update beplante areaal
In de tabel hieronder is de laatste stand van zaken rondom het aardappelareaal in de NEPG-zone te zien.
Bron: NEPG