Onlangs ontdekte SESVanderHave een resistentiegen tegen het vergelingsvirus (BChV) in suikerbieten. Een belangrijke ontwikkeling voor de hele sector meent directeur veredeling Hendrik Tschoep bij SESVanderHave. Hij geeft een nadere toelichting op het nieuws. “Zonder genetische kennis verloopt de ontwikkeling van vergelingsvirustolerante variëteiten trager.”
Vergelingsziekte kan worden veroorzaakt door vier virussen: Beet Yellowing Virus (BYV), Beet Mild Yellowing Virus (BMYV), Beet Chlorosis Virus (BChV) en Beet Mosaic Virus (BtMV). Deze virusvarianten kunnen alleen of in combinatie voorkomen in suikerbieten. Het nieuwe resistentiegen is werkzaam tegen BChV, dat een veelvoorkomende virusvariant is in West-Europa. Tegen de andere virussen gebruiken suikerbieten andere resistentiemechanismen, dus dit resistentiegen beschermt enkel tegen BChV.
Vervolgonderzoek vergelingsvirus
Deze ontwikkeling geeft onderzoekers de mogelijkheid om gericht te zoeken naar varianten van dit resistentiegen in het kiemplasma van de wilde suikerbietenpopulatie. Daarnaast kunnen ze op zoek gaan naar vergelijkbare genen, die soortgelijke resistentiemechanismen geven. Zonder genetische kennis verloopt de ontwikkeling van vergelingsvirustolerante variëteiten trager, omdat we afhankelijk zijn van visuele selectie van tolerante variëteiten in het veld of de serre.
Resistente rassen
“Boeren zullen uiteindelijk profiteren van deze ontdekking door rassen te telen die tolerant zijn voor BChV. Er is echter nog een lange weg te gaan om deze ontdekking om te zetten in een geregistreerd ras,” vertelt Tschoep. Rassenontwikkeling in suikerbieten kan complex zijn en duurt daarom meestal 5 tot 10 jaar. Dit resistentiegen is de eerste stap.
Beschikbaar voor iedereen
SESVanderHave zal het resistentiegen gebruiken om BChV-resistente suikerbieten te ontwikkelen. Het bedrijf heeft geen patent op dit resistentiegen, zodat de kennis beschikbaar is voor alle onderzoekers en door alle veredelingsbedrijven kan worden gebruikt. “Wij geloven dat deze aanpak verder onderzoek zal stimuleren. Het moet namelijk het doel zijn van de hele suikerbietensector om een rendabele oplossing voor het vergelingsvirus te vinden.”
Wilt u meer weten over het vergelingsvirus? Lees dan verder in onderstaand artikel.
Tekst: Kim Sjoers
Beeld: SESVanderHave