Het aantal toegestane middelen neemt af, terwijl de infectiedruk hoog blijft. Duurzame alternatieven zijn meer dan welkom. Campus Almkerk, een innovatiecentrum voor landbouw en duurzaamheid, maakt bij de teelt van verschillende gewassen gebruik van Pixelfarming in combinatie met robotica. “Wij willen zo weinig mogelijk chemie en kustmest gebruiken, met een hoge biodiversiteit.”
Pixelfarming is een concept, waarbij je het perceel opdeelt in kleine vlakken van bijvoorbeeld één vierkante meter. Op deze manier creëer je meer biodiversiteit, waarbij verschillende gewassen de groei onderling bevorderen. Ook springen ziekten minder snel over tussen gewassen. Daarnaast rijdt bij Campus Almkerk een zelfrijdende robot over hun pixelpercelen. De Robot One 2023 heeft tien armen. Hieraan kunnen zogenoemde tools zijn geplaatst, waarmee verschillende onkruid-wied-technieken kunnen zijn toegepast. Dit staat gelijk aan vijf personen op een wiedbed.
Hit en avoid
Een camera onder de landbouwrobot scant het land. De gebruiker leert de robot op basis van algoritmes onderscheid te maken tussen het gewas en onkruid. Via de ‘hit and avoid’-methode is ongewenst groen verwijderd. Klein onkruid wordt weggebrand met een laserbrander onder een temperatuur van veertig tot zestig graden Celsius. Grotere planten kunnen zijn weg geschoffeld. De instellingen van deze machine kunnen zijn aangepast aan het soort gewas. Zo kan de stand van de banden zijn bijgesteld, wat de robot in verschillende sporen laat rijden. Uit praktijkproeven van Campus Almkerk is gebleken dat door deze precieze manier van landbouw gewassen beter tot hun recht komen. De planten groeien sneller en hierdoor neemt de opbrengst toe. Uit de proeven bij de Floriade kon er zelfs drie keer worden geoogst van verschillende koolsoorten (witte en paarse kool(rabi), en groene en paarse boerenkool). De Chioggia bieten deden het ook goed.
Investering voor toekomst
Akkerbouwers met interesse in deze nieuwe teeltmethode kunnen het Onboarding[1]programma volgen. Hierin begeleidt Pixelfarming Robotics, gelegen bij Campus Almkerk, gedurende twee teeltseizoenen in het gebruik van de robot: instellen, besturen en leren. Op dit moment rijden er vijf van deze landbouwrobots rond. Biologische tulpenbollenkweker John Huiberts is een van de eerste gebruikers van deze machine. “Afgelopen seizoen stond vooral in het teken van leren. We hopen dat de robot volgend jaar mee kan draaien. Het is nog even wennen, maar het vertrouwen is er zeker.” Deze nieuwe ontwikkeling opent de deuren naar nieuwe duurzame landbouwprincipes, welke jarenlang arbeidskrachten kan vervangen. Bovendien zijn er nu al diverse subsidiemogelijkheden die een investering in Pixelfarming en robots aantrekkelijk maken.
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst en beeld: Kim Sjoers