Oktober en november waren extreem natte maanden in veel delen van Nederland en België. Daardoor was de oogst enorm laat en laat de kwaliteit van veel partijen te wensen over. De aardappelen en uien gaan nat de schuur in, bewaarspecialisten delen hun adviezen. En wat te doen aan grondbewerking, nu het land dramatisch achterblijft na de oogst?
Teun de Jong is landelijk voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond en akkerbouwer in Sint Annaparochie (Fr). “De nattigheid tijdens de oogst was natuurlijk enorm. Vooral de westelijke en noordelijke kustgebieden hebben veel regen gekregen, waardoor de oogst van de laatste aardappelen, uien, peen en de suikerbieten daar wel een uitdaging is geweest.” De Jong gaat er vanuit dat niet alle aardappelen eruit gaan dit jaar en dat ook peen achterblijft door slijtage van het loof. “En het is even afwachten wat de puntrot gaat doen, dat ziet er nu (eind november, red.) nog goed uit.”
Structuurschade
De Jong hoort en ziet dat de oogst op de zandgronden beter is verlopen, ook door minder regen in die gebieden. Op de kleigronden vindt het ploegen laat plaats, waardoor volgend jaar ook alle voorbereidingen voor het nieuwe oogstjaar wat later zullen vallen, is zijn verwachting. “En laten we het nog maar niet hebben over de structuurschade die ongetwijfeld op de klei is ontstaan na dit natte oogstseizoen.”
Verdichting van diepere lagen
Emiel Noordermeer gaat als adviseur de boer op namens CZAV op Goeree Overflakkee en in de Hoekse Waard. Daarnaast is hij verkoopleider voor Zuid-Holland, Tholen en Philipsland. Ook in dit deel van het land ziet Noordermeer dat de bodem dramatisch achterblijft na de oogst met kans op verdichting van diepere lagen. “Bij die akkerbouwers die direct achter de rooier aan met de spitter hebben gewerkt, zie ik de wintertarwe best goed boven komen.
Degenen die niet meteen na de oogst in de actie komen, kunnen het land niet meer op door de nattigheid.” Noordermeer is nieuwsgierig naar de winter en het voorjaar, komt er dan nog een kans om wat te herstellen? “Ik adviseer om nu geen grondbewerking te forceren, dan doe je meer kwaad dan goed. Wellicht is het nog mogelijk om te ploegen of spitten tijdens vorst, dan kun je nog wat herstellen. Maar anders is het beter om te wachten tot het voorjaar en een zomergraan te zaaien.
Percelen diep losmaken
De schade dieper in de grond kan dan tijdens een droge periode in de zomer worden hersteld door percelen diep los te maken.” Noordermeer ziet de eerste wintertarwe boven staan, maar het gewas is beduidend minder ver dan andere jaren. “Op percelen met groenbemesters, gezaaid in een droge periode, zie ik weinig tot geen water staan. Dan zie je toch dat er minder snel verslemping optreedt door een bedekte bodem.”
Tekst: Kirsten van Valkenburg
Beeld: Martin de Vries