“Mijn vader kreeg een paar jaar geleden te horen dat Hamerol bijdraagt aan meer knolaanzet. Ik zat toentertijd nog op school en besloot het te gaan testen in een proef in het veld met consumptieaardappelen”, vertelt Mariska Barendregt, akkerbouwer in Numansdorp.
“Uit de proef bleek dat de knolaanzet verbeterde, ook hadden we meer tal aan de plant zitten. Daarom hebben we besloten om het product te blijven gebruiken. Tuurlijk kies je voor een extra middel, maar als je er extra knollen voor terug krijgt, valt dit al snel weg te strepen in de financiën.”
Akkerbouwbedrijf familie Barendrecht
De familie Barendregt heeft negentig hectare landbouwgrond in de gemeente Hoeksche Waard. Hier telen ze poot- en consumptieaardappelen, uien, suikerbieten, tarwe en bonen. Het product Hamerol passen ze sinds 2022 toe op de poot- en consumptieaardappelen. Het pootgoed coaten ze met een Mafex machine in de schuur. De consumptieaardappelen behandelen ze tijdens het poten op het land door middel van een sproeier op de pootmachine. Eén spuit behandelt de knol en de andere spuit op de grond.
Twee knollen per plant meer
Barendregt is tevreden over het gebruik van het middel. “In 2022 had iedereen wel een goede knolaanzet, maar wij hadden gemiddeld twee knollen per plant meer. Bij het rooien konden we duidelijk eruit halen welke aardappelen behandeld waren.”
Hamerol maakt planten weerbaarder en vitaler
Lees ook het hele artikel ‘Hamerol maakt planten weerbaarder en vitaler’.
Tekst: Kim Sjoers
Beeld: Mariska Barendregt en Max den Hollander