Het Australische Kelly Engineering onderzoekt de mogelijkheden om de Nederlandse markt te bestormen. In Europa draaien ongeveer honderdvijftig eggen naar eigenzinnig ontwerp.
De modellen voor de Europese markt rollen in werkbreedtes van zes, negen en twaalf meter uit de partnerfabriek in voormalige Oost-Duitsland. Met een schijvenketting in de vorm van een ruit heeft het bedrijf een eg voor oppervlakkig grondbewerking, die ook voor natte omstandigheden geschikt is. Daarmee lijkt de deur naar Nederland open te staan.
De ruitvormige eg, het Kelly Tillage System, is een opvallend werktuig die voor meerdere bewerkingen ingezet kan worden. Van het bereiden van het zaaibed of biologische onkruidbestrijding tot het inwerken van mest. “In onze ogen is dit werktuig een goed alternatief voor chemische onkruidbestrijding en zware cultivator-technieken”, vindt Nicolas Doyle, die namens Kelly Engineering product- en marktontwikkelingsmanager is in Europa.
‘Ketting eg’
De schijven zijn aan een ketting bevestigd. “Daarom omschrijven we het werktuig ook als een eg en niet als een schijfeg. Als je het een schijfeg noemt dan geef je de mensen een verkeerde indruk.” De werkbreedte is zes meter. “Het aantal schijven is afhankelijk van de setup.” De in Italië gedemonstreerde uitvoering is aan de linkerkant uitgevoerd met 38 CL2-schijven voor. De achterkant heeft 55 CL1-schijven, plus het bijbehorende bevestigingsmateriaal.
De diepte van de schijven wordt afgestemd op de bodemomstandigheden. “Nat of droog. Zacht of hard. Zware gewasresidu of helemaal niet. Stenen of niet. De diepte is, afhankelijk de omstandigheden, maximaal vijftig millimeter. Dieper als de bodem zachter of natter is. Het is lastig om dit goed te promoten en uit te leggen, omdat de machine alleen tot een maximum penetreert als de bodem erg los of zeer zacht is. Als secundaire grondbewerking gaat de eg zo diep als de bijbehorende schakels in de ketting toelaten.”
Inwerken
De bijzondere en lichte grondbewerking zorgt er voor dat de moeilijkste onkruidresten goed worden verwerkt. Door het hakken en splitsen wordt het organische stofgehalte op een goede manier in het zaaibed gewerkt. “Ook kan de machine goed worden ingezet voor het verwerken van stoppels of residumanagement. De lichte bewerking is perfect om na de oogst van gewassen een mulchlaag te realiseren of het ontkiemen van zaden te reguleren bij biologische onkruidbestrijding. De machine is bovendien een goede aanvulling op machines voor het oogsten van bijvoorbeeld graangewassen, peulvruchten en koolzaad. Het onderscheidt goede zaden en ‘afval’. Denk aan materiaal dat klein, gebroken, stro of kaf is. Ook voor het inwerken van kunstmest of reststromen is dit werktuig perfect.”
De schijven worden aangedreven door de voorwaartse beweging van de trekker. De ligging wordt aangepast aan de hand van de contouren van de bodem, zonder dat de schijven te diep in de grond komen. De schijvenketting schilt als het ware de bovenste laag los. Met de snijkant van de schijven, de getande schijf en de doornketting wordt de grond verder verkruimeld. “De voorste schijven zijn zwaarder en hebben een vervangbaar mes. De achterste schijven zijn slijtvast en bedoeld voor de opgewerkte grond.”….
Dit betreft een gedeelte van een artikel uit het Vakblad De Loonwerker. Het hele en meer soortgelijke artikelen lezen? Neem dan een abonnement op het vakblad.
Tekst: Martin de Vries
Foto’s: Kelly Engineering