Michael Schippers van landbouwbedrijf Nieuw Campen uit het Zeeuwse Kamperland is een van de eerste gebruikers van de Imants 46-spitmachine. Op de zware kleigrond lukt het om een perfect zaaibed neer te leggen. Alle vooroordelen over versmering en de ‘werking als een slagroomklopper’ worden in praktijk weerlegd. “Vooral met het combineren van werkgangen heeft de 46 zoveel voordelen. Het is dan een echt een ‘one-man-show’.”
Eerdere spuitmachines niet het perfecte zaaibed
Schippers zag de Imants 46 groeien van een demo in de ‘nulserie’ naar één van de succesverhalen van de Brabantse machinefabrikant. Nieuw Campen – met een areaal van 340 beteelde hectare in Noord-Beveland – heeft eerder spitmachines gehad, maar tot dan konden die niet het perfecte zaaibed realiseren op de zeventig procent afslibbare grond. “Uiteindelijk is het gelukt met de Imants 46 serie om op deze zware klei de grond te mengen, grof neer te leggen en van boven een prachtig vlak en fijn zaaibed te krijgen en direct te zaaien”, vertelt Schippers.
Groenbemester voorkomt zure laag
De Imants 46 heeft een werkbreedte van drie meter en is speciaal ontwikkeld voor de zwaardere gronden zoals in Zeeland. De spitmachine kan uitgevoerd worden met woelpoten om de dieper liggende storende laag los te trekken. Met de spitmachine wordt 20-25 centimeter diep gewerkt. Je moet de grond mengen, dat is het belangrijkste. Door groenbemester te vermengen voorkom je een zure laag. Uiteindelijk vertelt de grond genoeg. Ik pak regelmatig de schop om het resultaat te bekijken. Grijze grond is geen grond. Door het spitten krijgen we een perfect profiel.”
Zware grond heeft pk’s nodig
Duizend toeren op de aftakas zorgen voor een egale werking en menging. De basis van de Imants 46 voor de hoofdgrondbewerking is een roterende spitas. Een robuuste aandrijving, bestaande uit aandrijfkasten zorgt ervoor dat de spitmachine uitstekend achter tractoren met een vermogen tussen 125 en 225 pk past. “Soms hebben we er een John Deere 7290r voor staan. Dit vooral vanwege de zware grond waar je pk’s voor nodig hebt, dan hebben behoorlijk vermogen over. Voor de spit-zaai combinatie voldoet vaak 120 pk wel, we hebben vooral vanwege het hefvermogen vaak een wat grotere trekker nodig.” Omdat de spitas zich ‘vooruit’ duwt is er ook weinig trekkracht nodig. “Vaak wordt een spitmachine gebruikt als het te nat is. Spitten als ploegen niet meer kan, is het credo. Wij zien dat toch anders. Gespitte grond op wintervoor leggen, gaat bijvoorbeeld juist mooier als de omstandigheden goed zijn.”
De spitmachine van Nieuw Campen is uitgevoerd met een driepunts hef waar een rotorkopeg aan gekoppeld kan worden. “We hebben er ook weleens een rol achter voor de aandrukking deze ontlast de rotorkopeg waardoor de spitmachine ook ontlast wordt.” De werkdiepte kan bepaald worden door de machine gedeeltelijk op de roterende glijsloffen te laten lopen. De sloffen zorgen voor extra ondersteuning aan de voorkant om een constante werkdiepte te houden en zijn met een spindel in hoogte verstelbaar.
Onemanshow
Nieuw Campen benut de mogelijkheid van de Imants 46 om een iets diepere hoofd grondbewerking, zaaibedbereiding en zaaien in één werkgang te combineren. “Een onemanshow”, aldus Schippers. Het landbouwbedrijf heeft een uitvoering met een Kuhn-rotoreg en een Kverneland zaaier. “Je houdt hierdoor ook een medewerker over. De bewerking gaat met een snelheid van twee tot drie kilometer per uur. Als je dat vertelt, is al snel het oordeel ‘dat schiet ook niet op’. Toch: Reken maar eens uit. Drie werkgangen in één met een werkbreedte van drie meter, dat gaat uiteindelijk het snelst. Het scheelt nogal wat.”
Tekst: Martin de Vries
Foto’s: Imants