Harrie Nies ploegt sinds augustus met de zesschaars Amazone Teres 300. Hij heeft gewacht op de zesschaars vervanger van de Cayron, waar hij daarvoor vijf jaar mee heeft gewerkt. Met een ploegareaal van ongeveer vierhonderd hectare per jaar maakt hij een stap vooruit om ook in zware klei vlak en gesloten ploegwerk af te leveren. “Je doet met zes scharen geen concessies aan het ploegresultaat.”
Ploegen in zware klei
Sporen oplossen, lucht in de grond brengen, onkruid oplossen. Hoewel ook Harrie Nies ook steeds minder diep gaat ploegen (gemiddeld tussen de 23 en 27 centimeter om op 42 tot 45 centimeter grond per schaar te komen), ziet hij deze vorm van grondbewerking nog altijd als een belangrijk onderdeel van de teelt.
“Hier in het rivierengebied op de zware klei wordt veel aan continuteelt graan gedaan. Graan heeft hier gemiddeld zestig tot zeventig procent aandeel in het bouwplan. Vlak en gesloten ploegwerk bepaalt uiteindelijk het vervolg. Door goede kerende grondbewerking uit te voeren, bespaar je weer brandstof bij het rotoregzaaien. Je brengt de structuur weer in orde. We ploegen altijd voor vaste klanten. Niet-kerende grond bewerking doen we weinig. Dit vraagt ook vaak meerdere werkgangen.”
Wachten op de Amazone Teres met zes scharen
Harrie Nies heeft met verschillende merken geploegd, maar zweert inmiddels bij Amazone. Niet eerder ploegde hij zoveel jaren aaneengesloten met één model als met de Cayron. Die heeft hij inmiddels verkocht aan een akkerbouwer uit de omgeving. “Als ik ooit een andere ploeg zou kopen, dan wilde hij die van mij graag hebben.”
Nies wachtte eigenlijk op de zesschaars uitvoering van Cayron, maar die werd door Amazone niet meer gebouwd. Drie jaar geleden zag hij de Teres op Agritechnica en vorig jaar heeft hij de ploeg live aan het werk gezien. Hij raakte overtuigd. “De zesschaars Teres weegt net zoveel als de Cayron met vijf scharen, maar de treklijnverstelling is toch iets beter.”
300 pk voor de ploeg
Met de wetenschap dat zeven scharen in de zware klei onder lastige omstandigheden bijna niet te trekken valt en veel ploegwerk door de loonwerker in het najaar wordt uitgevoerd, kiest Harrie Nies bewust voor de Teres 300 met zes scharen. “Met vijf scharen kun je in de praktijk redelijk breed ploegen alleen is de breedtediepte-verhouding van het lichaam net niet ideaal. Je doet dan toch enigszins concessies aan het gesloten ploegwerk”, merkt Nies.
Andere merken waar de loonwerker in het verleden mee heeft gewerkt, lieten na twaalfhonderd hectare ploegen in de zware klei toch problemen zien, hydraulisch of constructief. Amazone houdt zich goed staande. “300 pk mag er voor, waar het bij andere wel op 200 tot 240 pk ophoudt. De ploeg heeft een hoge schaafpuntdruk voor de breekbout gaat. Dat is ongeveer drie ton, andere merken halen dat niet. Voor onze grond is het wel belangrijk, want het kan goed hard worden en als de bieten gerooid zijn dan is de grond enorm taai.”
Verschil tussen Amazone Teres en Cayron
Het grote verschil tussen de Cayron en de Teres zit in de gewichtsbesparing. Er is een andere constructie gekomen rondom de balk. De aansturing voor de vario loopt nu om het frame in plaats van er door. Ook is er een standaardisering van de loopwielen. De Teres is uitgevoerd met een hydraulisch steunwiel. Het instellen van de treklijn gebeurt nu via het parallellogram. “Het kan zijn dat je op lichte grond daar weinig van merkt, maar ik voel op de zware grond echt het verschil.”
Het S35-rister dat in 2017 door Amazone werd geïntroduceerd is volgens de loonwerker uit Huissen ‘gewoon hartstikke goed’. Met de overgang van vijf naar zes scharen spaart Nies arbeidsuren en brandstof uit. “Uiteindelijk win je dus op het gebied van productiviteit.” Nies ploegt gemiddeld een hectare per uur. “Maar ik doe ook wel zestien hectare op veertien uren en dan pak je de winst.”
Optimale trekkracht en werkbreedte met zes scharen op de Amazone Teres
Zes scharen zorgt volgens Nies voor een optimum op het gebied van trekkracht en werkbreedte. “Met vijf scharen ploegde ik vaak op 2,25 meter. Nu zit ik op 2,40 tot 2,50 meter en heb je per lichaam net iets mooier werk.” Hoe vochtiger de grond is, hoe meer kracht je nodig hebt om de grond te bewerken. “Daarom wilde ik graag naar die zes scharen.” Per perceel levert Nies maatwerk af. “Als het droger is, dan ploeg ik iets minder diep.” De ploeg wordt getrokken door 290 pk John Deere.
Harrie kiest bewust voor rendabiliteit van machines
Harrie Nies is inmiddels 29 jaar actief als loonwerker. Hij huurt zelf nog wat akkerbouwgrond, maar probeert in zijn rol als loonwerker grondbezitters in Lingewaard en Over-Betuwe, op de zware klei tussen de Rijn en de Waal, zoveel mogelijk te ontzorgen. De werkzaamheden zitten voor de helft in de gewasbescherming (gras en mais). Voor het overige zit het werk in de graanteelt. “Een keuze met het oog op de rendabiliteit van de machines. Er staat hier gewoon veel graan.”
Het complete plaatje van ploegen en zaaien tot en met het oogsten verzorgt hij op zo’n 300 tot 350 hectare. In de zomer helpt zijn zoon op de overlaadwagen. In het najaar krijgt Nies ondersteuning van een zpp’er bij het ploegen. Die gaat ook met de Teres-ploeg op pad. Het machinepark raakt inmiddels steeds meer groen-oranje gekleurd. Want naast de ploeg en fronttanks van de zaaimachine van Amazone heeft Nies ook een Avant 6002-2-rotorkopegzaaicombinatie van zes meter. “Die komt natuurlijk optimaal tot zijn recht op vlak en gesloten geploegd land.”
Tekst en beeld: Martin de Vries