Het oogsten van knolselderij gebeurt doorgaans met een bietenrooier. Toch is dit niet op voorhand een ééntweetje. Loon en mechanisatiebedrijf Speelman uit Alteveer is voor de tweede keer zoet met een behoorlijke ombouw van een bietenrooier.
Complete bietenrooier aangepast
Eigenlijk wordt de complete rooier aangepast om te voorkomen dat de knolselderij bij het oogsten beschadigt. “Je moet van die zonnen af, daar zit het euvel.” De Riecam 400-T zelfrijdende bietenrooier staat op de binnenplaats van het Groningse mechanisatiebedrijf. Drie werknemers zijn druk bezig om verschillende onderdelen te verwijderen. De rooielementen en de zonnen worden er onderweg gesloopt, zodat er een andere rooier voor terug kan komen. “Het principe bij een bietenrooier is dat het gewas tussen scharen uit de grond gaat. De bieten gaan met een hoog toerental zigzaggend door de zonnen richting de zeefraden en de bunker in”, legt Bert Speelman uit. Juist bij de zonnen ontstaan de beschadigingen. Iets waar de teler doodsbenauwd voor is. “Knolselderij wordt geklapt, niet gekopt. Het loof moet er kort af. De knol is echter ronder dan een biet. Je ziet ook andere systemen met grote oppelwielen. Als die niet recht staan, wordt er zo een plak van de knol afgesneden.”
Rooispecialist
Bert Speelman, die bedrijfsmatig het stokje aan de volgende generatie heeft over gedragen, sleutelt zelf sinds 1972 aan bietenrooiers. “Het begon met de machines, die de importeurs uit Frankrijk haalden. Daar ligt de oorsprong van de bietenteelt in Nederland, maar aan de rooiers moest van alles gebeuren. Ze kwamen met twee zonnen, wij maakten er drie van. Ik vond het een geweldige sport.” Zelf rooide Speelman ook jaren en daarom is hij op mechanisch gebied wel een rooispecialist geworden en zo staat hij in het wereldje ook bekend.
Beschadiging belangrijk punt
Het mechanisatiebedrijf uit Alteveer werkt veel voor Agrifac, doet de service door heel Nederland en levert onderdelen. Zo kwam vorig jaar de eerste zesrijige bietenrooier uit Nieuwe Tonge binnen. Die moest ten behoeve van knolselderij omgebouwd worden. Met succes en tot groot genoegen van de teler. “De beschadiging aan het gewas is een belangrijk punt. Toch zijn er maar weinig die het aandurven om de rooier om te bouwen. Je moet wel een beetje lef hebben.”
Riecam voor komend oogstseizoen
Voor het aankomende oogstseizoen is een teler uit Roermond met zijn zesrijige Riecam in Groningen uitgekomen. Alle rooielementen op de Riecam – de Gillis bewegende rooischaren en de zonnen – verdwijnen. Daar komt een Kleine-rooier met beweegbare scharen voor terug.
Alle rooielelementen op de Riecam verdwijnen
Tekst en foto’s: Martin de Vries