Akkerbouwer Klaas Jan Grinwis uit het Zuid-Hollandse Ouddorp nam dit jaar een nieuwe cameragestuurde HAK S-serie schoffelmachine in gebruik. “Vanaf aankoop tot gebruik, ik ben er supertevreden over”, vertelt hij enthousiast.
Grinwis was op zoek naar een schoffel voor de eigen zaaiuien en voor de zaaiuien van telers waar hij loonwerk voor doet. “We schoffelden in het verleden met een 1,50 meter brede schoffel voor op de trekker. We waren echter op zoek naar iets met meer mogelijkheden. Schoffelen is belangrijk. Je maakt de bovenlaag ermee los en rijdt wat zuurstof in de grond. Zeker op de kleigrond, waar de zaaiuien staan, is dat belangrijk. Ik heb ook twee klanten die last hebben van wortelonkruiden. Die kunnen we nu met de schoffelmachine ook goed te pakken nemen. Dat scheelt weer bespuiten”, vertelt de akkerbouwer die samen met zijn vader het landbouwbedrijf runt.
HAK-schoffelmachine
In hun zoektocht naar een geschikte schoffelmachine betrokken vader en zoon Grinwis vertegenwoordiger Jos de Glopper van Steenbergen Mechanisatie uit Numansdorp. Die nam hen mee naar K.A. Havelaar, de ontwikkelaar van de HAK-schoffelmachines. “Daar kregen we uitgebreid uitleg van Koos Havelaar en een rondleiding door de fabriek. Het hele verhaal zag er goed uit en ik wist toen al dat het een HAK-schoffelmachine moest worden”, vertelt Grinwis.
Cameragestuurde stuurbok
De keuze viel op een 4,50 meter HAK S-serie met schoffelschijfjes. Aanvankelijk werd er niet gekozen voor een cameragestuurde stuurbok. Die werd er later toch maar bij besteld. Een beslissing waar Grinwis geen moment spijt van heeft gehad. “We schoffelen nu op de centimeter nauwkeurig. De stuurbok loopt met twee ijzeren wielen op een vast punt. Op de stuurbok zit een camera die het gewas scant. De camera houdt vijf rijtjes in de gaten. Met een side-shift wordt de schoffel gecorrigeerd. Zo kun je op de centimeter nauwkeurig schoffelen. Hier kun je met gps niet tegenop.
Bij het schoffelen zet ik de GPS al niet eens meer aan. Bij de eerste keer schoffelen was ik bang dat ik het gewas raakte. Maar de camerabesturing corrigeerde uitstekend.” De akkerbouwer gebruikt de stuurbok vooralsnog alleen voor de schoffel, maar sluit niet uit dat hij hem in de toekomst ook voor andere machines gaat gebruiken. “Je kunt de schoffel compleet van de stuurbok afkoppelen en er een andere machine aankoppelen.”
Licht, degelijk en overzichtelijk
Grinwis heeft inmiddels heel wat hectares geschoffeld en is blij met de aanwinst. “De machine is licht, degelijk en overzichtelijk en levert goed werk. Hij is opklapbaar en je kunt met een klein trekkertje toe”, noemt hij als belangrijkste voordelen. De schoffelschijfjes beschermen de uien tegen grond dat door de schoffel wordt opgeworpen. Als de uien groter zijn, zet Grinwis de schijven omhoog, zodat deze de uien niet raken bij het schoffelen.
Bij de laatste keer schoffelen hield Grinwis een rijsnelheid van 4,5 kilometer per uur aan. Hij schoffelt met plezier. “Deze machine voldoet van begin af aan. Mijn vader past een nieuwe machine nog wel eens naar eigen wens aan. Dat is bij de HAK- schoffelmachine niet gebeurd. Dat is veelzeggend”, besluit Grinwis.
Lees ook het eerste deel van dit artikel: “Schoffelmachines steeds populairder en geavanceerder”.
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: HAK