De meeste akkerbouwers staan dit voorjaar voor grote uitdagingen. Door de natte weersomstandigheden is het hollen of stilstaan. Dat geldt ook voor het schoffelwerk. Twee ondernemers vertellen over hun ervaringen dit voorjaar. Hoe zetten zij moderne schoffeltechniek in om de bodem en het gewas in conditie te krijgen en te houden?
Arthur Bregman van M.Bregman V.O.F. uit Zevenhuizen maakt serieus werk van onkruidbestrijding en bodembeluchting in de uien. Juist dit natte voorjaar maakte een cameragestuurde HAK S-Serie zijn opwachting op het bedrijf. Inmiddels is de schoffel volop in bedrijf bij de loonwerker. Maar meer voor het losmaken van de bodem dan om onkruid te bestrijden.
Schoffelen om de bodem los te krijgen
De afgelopen week heb ik veertig tot vijftig hectare geschoffeld. Wat daarbij opviel, is dat ik eigenlijk maar bij één klant ben geweest waar ik moest schoffelen tegen het onkruid. Op de overige stukken was het vooral schoffelen om de bodem los te krijgen. Het was één grote plaat door alle regen die er de weken ervoor op was gevallen. Door te schoffelen zit er weer lekker lucht in de bovenste laag.”
Landbouw- en loonbedrijf Bregman
Bregman V.O.F. omvat een landbouwbedrijf en een loonbedrijf. Het loonwerk omvat zo’n beetje alles wat met de teelt van aardappelen en uien te maken heeft. Onkruidbestrijding in de uien is een belangrijk onderdeel van het werk. Het bedrijf beschikte over een eenvoudige schoffelbalk. Arthur Bregman zag de afgelopen jaren de mogelijkheden op het gebied van mechanische onkruidbestrijding in de uien echter toenemen.
Voor hem was de tijd rijp voor vernieuwing. “Steeds meer akkerbouwers gingen zelf investeren in schoffelapparatuur. Wij wilden de boot niet missen en besloten door te pakken. We gingen op zoek naar een moderne en lichte cameragestuurde schoffel”, vertelt Bregman.
HAK S-serie schoffelmachine
De ondernemer koos voor de HAK S-Serie schoffelmachine van 4,50 meter breed. De camera scant, afhankelijk van hoe hij ingesteld is, drie tot vijf rijen van het middelste bed. Als het nodig is, corrigeert de camera de sideshift, waardoor er heel precies dicht bij het gewas wordt geschoffeld. “Als je de uien zelf kunt zien, ziet de camera ze ook”, vertelt Bregman. Om de spuitsporen hard te houden kunnen de spuitspoorelementen hydraulisch opgeheven worden.
Bregman zegt al met al niet heel lang te hebben hoeven nadenken over de keuze voor een merk schoffel. “Een schoffel moet uiteraard goed werk leveren, maar ook onderhoudsvriendelijk en degelijk zijn. En daar staat HAK om bekend. Dat zagen we ook bij onze oude HAK-schoffel, die wel dertig jaar oud was, maar waar amper speling op zat. Ook belangrijk: de schoffels van HAK zijn licht. Ik wil voorkomen dat je met een frontgewicht het land op moet.”
Meerwaarde mechanische onkruidbestrijding
De loonwerker uit Zevenhuizen ziet grote meerwaarde in mechanisch onkruid bestrijden in de uien. “Chemische bestrijding komt steeds meer onder druk te staan. Schoffelen kan dan uitkomst bieden in de strijd tegen het onkruid. En voor een betere bodem.” Daarnaast heeft Bregman samen met een collega akkerbouwer geïnvesteerd in een spotsprayer. De combinatie van schoffelen en spotsprayen lijkt de ondernemer ideaal. “Door pleksgwijs te kunnen spuiten wat de schoffel niet raakt bespaar je middel en plaag je het gewas niet onnodig.”
Ontvang de Akkerbouwkrant gratis thuis op de mat
Dit, en vele andere verhalen recht uit het veld, lees je in de Akkerbouwkrant. Wil je ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
De Akkerbouwkrant verschijnt zes keer per jaar met elke uitgave een verdiepend thema. De Akkerbouwkrant is semi-redactioneel en brengt positieve artikelen uit de markt. Met diverse reportages en praktijkervaringen komt de akkerbouwer aan het woord.
Klik hiernaast of ga naar akkerbouwbedrijf.be/abonneren voor alle mogelijkheden.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Arthur Bregman en HAK Schoffeltechniek