Het Britse Garford is voorloper op het gebied van precisiewerktuigen voor mechanische onkruidbestrijding. Toch zou het merk in Nederland en België meer van het potentieel kunnen benutten. Dat terwijl Garford twee decennia geleden als één van de eersten schoffels met cameratechniek op de markt bracht.
Nu gewasbescherming meer en meer onder druk staat, wil de Britse machinefabrikant in de lage landen meer op de radar komen. “De techniek van Garford is doeltreffend. De plant wordt in de rij herkend, de machine schakelt bij en schoffelt er omheen.”
Garford
Garford wil haar positie in Nederland en België versterken nu de teugels van de overheid en door maatschappelijke druk op het gebied van chemische onkruidbestrijding worden aangetrokken. De Britse machinefabrikant heeft daarbij in Homburg Holland/ België een nieuwe partner gevonden. De groenkleurige machines van Garford maken daarom sinds een aantal maanden deel uit van het pakket van de precisielandbouwleverancier uit Stiens. Productspecialist Niel Scholtens stelt dat Garford met het oog op duurzame precisielandbouw en de opkomst van mechanische onkruidbestrijding een mooie aanvulling op het pakket van Homburg is.
“Duurzaamheid begint een steeds grotere rol te spelen in de landbouw en wij willen graag als importeur hier een bijdrage aan leveren. We zijn er van overtuigd dat we moeten bijdragen aan het in balans houden van de voedselproductie. We moeten voorkomen dat we bodem, water en grondstoffen uitputten en vinden het belangrijk om te kijken naar het lange termijn perspectief van de landbouw. Vandaar dat we opzoek gingen naar een schoffelfabrikant die bij ons past. Met Garford hebben we nu een A-merk in huis als het gaat om mechanische onkruidbestrijding.”
Eigen cameratechniek
De cameratechnologie, die de Britse fabrikant inzet, is op zichzelf niet uniek. In tegenstelling tot andere fabrikanten heeft Garford echter een eigen cameratechniek ontwikkeld, waar andere schoffel merken gebruik van dezelfde camera die ze inkopen. “De InRow in combinatie met de cameratechniek was de eerste in zijn soort. Er kan door deze techniek zowel tussen de rijen als in de rij tussen de planten geschoffeld worden. De kleurinterface van de camera kan op elk moment worden gewijzigd om te passen bij de pigmentatie van de planten.”
De mogelijkheden komen tot uiting in de Garford Robocrop InRow Weeder, waarbij de gebruiker daadwerkelijk zowel mee tussen als in de rij mee schoffelen. De machine is leverbaar is tot twintig rijen. “De allernieuwste digitale Firewire camera technologie is op de schoffelbalk bevestigd. Razendsnel worden beelden van het gewas voor de schoffelmachine vastgelegd. De plant in de rij wordt herkend, de machine schakelt bij en schoffelt er omheen.”
Door volledige controle over beeld-pixel-analyse, worden lastige elementen als zonlicht en schaduw op eenvoudige wijze teniet gedaan. De aansturing van de schoffel vindt per rij plaatst. “De machine wordt zeer nauwkeurig over de gewasrijen gestuurd. De individuele roterende schoffelbladen, de InRow weeder discs, worden met de locatie van elk afzonderlijke plant gesynchroniseerd.”
Hoefijzers
De schoffeltechniek is niet Isobus gestuurd. “Het is een compleet eigen technologie. Dat geldt ook voor de camera.” De bestuurder van de trekker kan alles op een scherm in de cabine aanpassen aan het gewas en de gewenste prestaties. De degelijkheid van de techniek wordt door Scholtens geroemd. “Over alles is goed nagedacht”, vindt hij. Eén van de bijzonderheden zijn de hoefijzervormige schoffels. “Dat zie je bij andere merken niet. De vorm maakt het mogelijk om tussen en rondom de plant te schoffelen terwijl die om zijn as roteert. De rotatie van de schoffelschijf is gesynchroniseerd met de voorwaartse beweging van de machine. De positie van de plant wordt bepaald door de geanalyseerde camerabeelden.” Over het algemeen is een schoffelcapaciteit van 6 planten per seconde per rij haalbaar, dit hangt wel af van de plantafstand in de rij.
Voor het wieden tussen de rij heeft Garford ‘Inter Row’ beschikbaar, leverbaar tot 24 meter getrokken en gedragen tot 18 meter en met een nauwkeurigheid van 8 a 10 mm tot aan de plant. Afhankelijk van het type Sideshift kan die maximaal 25 cm naar links en naar rechts bewegen. De sideshift kan 25 centimeter naar links en naar rechts bewegen. Daar valt naast de cameratechniek ook vooral de werkbalk voor het schoffelelement op. “Hiermee is het mogelijk om meerdere elementen op de balk te schuiven. De loonwerker bouwt dezelfde machine eenvoudig om en kan zo in verschillende gewassen of wellicht rijafstanden gaan schoffelen. De sectieschakeling kan in de software eenvoudig worden aangepast. Daarnaast is het mogelijk om op basis van GPS met sectieschakeling te werken waardoor je zeer nauwkeurig kan werken” Door hydraulische druk op de elementen is een snelheid van twaalf tot vijftien kilometer per uur mogelijk.
Spuiten alleen als laatste redmiddel
De techniek geeft de gebruiker de mogelijkheid om zich eenvoudig aan te passen aan verschillende gewassen. “Met deze machine kan worden ingespeeld op de vraagstukken, die er vanuit duurzaamheid liggen….
Dit betreft een gedeelte van een artikel uit het Vakblad De Loonwerker. Het hele en meer soortgelijke artikelen lezen? Neem dan een abonnement op het vakblad.
Tekst: Martin de Vries
Foto’s: Garford en Loonbedrijf Lokeren