De voordelen van de natuurlijke hulpstof Codacide worden al decennia ervaren. Met een formule op basis van 95 procent plantaardige olie en vijf procent natuurlijke emulgatoren worden eigenschappen van meerdere hulpstoffen in de bestrijding van onkruiden, ziekten en plagen gecombineerd.
Adriaan van de Ven van Agricult, het bedrijf dat Codacide op de markt brengt, merkt dat de positieve effecten met chemische, natuurlijke en biologische gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen keer op keer worden bekrachtigd. “Het is een echte all-in one hulpstof met veel sterke eigenschappen. Een sterke hechter en uitvloeier, verbetert de indringing en opname en zorgt voor een strak spuitbeeld.”
Codacide bijzondere hulpstof
“Codacide is een hele bijzondere hulpstof. De voordelen beginnen al in de tank waar het de actieve stoffen of bio-preparaten omkapselt en merk je al bij het verlaten van de spuitdop door het strakke spuitbeeld”, steekt Van de Ven van wal. De hulpstof van Agricult moet concurreren in overvolle hulpstoffenmarkt. En dat lukt omdat veel hulpstoffen slechts één of enkele sterke eigenschappen hebben, terwijl Codacide heel veel van deze positieve eigenschappen combineert in één product. “Wij werken al 27 jaar met Codacide. Het product kent veel trouwe gebruikers, die het al jarenlang breed op hun bedrijf inzetten. Waar anderen juist vaak wisselen tussen diverse hulpstoffen en veel verschillende hulpstoffen op de plank hebben staan.
Veel van deze telers zijn het gaan gebruiken nadat ze, wat nog steeds kan, een gratis testhoeveelheid hadden ingezet. Je kunt met deze hulpstof gewoon heel veel doen: Bij de bestrijding van onkruiden, schimmels, insecten of om bladmeststoffen te verbeteren. Van akkerbouw tot vollegronds tuinbouw en van boomkwekerij tot glastuinbouw. Je ziet dat met Codacide de plank met hulpstoffen een stuk leger wordt, dat is voor menig akkerbouwer superinteressant.”
Unieke samenstelling met koolzaadolie
Codacide is een hulpstof met een unieke samenstelling, namelijk 95 procent koolzaadolie aangevuld met enkele natuurlijke formuleringsstoffen. Hierdoor is het gecertificeerd volgens de Europese richtlijnen voor biologische landbouw en mag het product gebruikt worden in de Nederlandse biologische landbouw. “De samenstelling zorgt er voor dat hoe puurder je het product mengt, dus zonder veel water, hoe beter het omkapselt en het de eerste drager van de middelen wordt. Dit is de sleutel tot de werking en alle eigenschappen van het product. Zoals het beschermen van middelen tegen verdamping, afbraak door slecht spuitwater en UV. Daarom is Codacide in het bijzonder waardevol bij de toepassing van bacterie- en schimmelpreparaten”, merkt Van de Ven op.
Indringing en driftbeperking
Voor een betere indringing wordt vaak de spuitdruk verhoogd. Echter, dit werkt vaak averechts. De druppel wordt al snel veel kleiner, waardoor er veel ‘geweld’ aan nevel te zien is, maar juist veel minder in het gewas komt. “Probeer maar eens een hand fijn poeder weg te gooien of een hand microgranulaat. Codacide zorgt ervoor dat de druppels al ontstaan door perforatie van het spuitvlies en niet via slierten die uit elkaar breken. Dit zorgt voor veel minder fijne nevel bij een hogere druk en heeft zodoende een zeer gunstig effect op de indringing bij dichte gewassen.”
Codacide geeft over een groot drukbereik een strak, driftarm spuitbeeld, zonder veel te kleine of te grote druppels die van het blad af rollen. De druppels komen veel beter op de juiste plek in het gewas, waarna een deze mooi uitvloeit en snel en sterk zal hechten. Dit alles is komt de effectiviteit natuurlijk zeer ten goede.
Codacide zorgt ervoor dat de druppels al ontstaan door perforatie van het spuitvlies en niet via slierten die uit elkaar breken. Links standaard spleetdop met één bar druk zonder Codacide, rechts met.
Groot registratiedossier
Doordat de hulpstof inmiddels al zo’n vijftig jaar bestaat, ligt er ook een heel groot registratiedossier met meer dan tweehonderd GEP (Good Experimental Practice)- gecertificeerde proeven aan de positieve eigenschappen ten grondslag. “Codacide is in meer dan 45 landen toegelaten. Het is volledig organisch en vrijgesteld voor Reach (de Europese verordening voor registratie en beoordeling van en autorisatie en beperkingen ten aanzien van chemische stoffen, red.). Dat maakt Codacide een breed inzetbaar en veilig product. Het heeft ook geen wachttijd.”
Opgeteld zijn er veel voordelen en dat al begint met het mengen in de tank. “Voormengen in een emmer kan ook, dan krijgen de middelen als het ware nog een beter jasje.” In de meeste gevallen gaat het toevoegen via de normale weg, namelijk het vulsysteem, zodat het middel en Codacide intensief met elkaar in contact komen. “Voordeel is dat de hulpstof anti-schuimend is, waardoor het in het begin bij de middelen kan mengen en daarna de tank snel kan afvullen met water.”
Waslaag blijft in tact
Volgens Van de Ven reageert Codacide niet met water en gewassen. De hulpstof tast de waslaag, de natuurlijk bescherming van de plant niet aan, waardoor het gewas ook niet zwakker wordt. “Met sommige hulpstoffen is dat wel het effect. Toch worden de middelen zelfs onder koudere omstandigheden door Codacide goed het blad ingedragen en heb je dus een goede opname. Zo heeft fabrikant Microcide lang geleden al aangetoond.” Toepassing van de hulpstof vindt vaak in het groeiseizoen plaats. “Maar de werking is hetzelfde bij een bespuiting bij of net na het zaaien, in combinatie met bodemherbiciden tegen kiemend zaad. Codacide hecht niet alleen aan bladeren, maar ook in de toplaag van de bodem. Dan krijg je mooie filmlaag om kiemend zaad tegen te gaan.” Andere toepassingen in begin van het seizoen zijn bacterie- en schimmelpreparaten bij het zaaien of bodembehandeling voor het zaaien of poten.
Combinatie met onkruidbestrijding
Nieuwste ontwikkeling is de combinatie van Codacide met onkruidbestrijding met de nieuwere werkzame stoffen tegen onkruiden in onder andere wintertarwe. “Buitenlandse GEP-proeven met werkzame stoffen als florasulam en halauxifen-methyl pinoxaden, in breedwerkende na-opkomst-herbiciden geven interessant hogere werkingspercentages. Zo zien we in Spanje bijvoorbeeld in de bestrijding van gewone duivenkervel 69 procent beter resultaat. In dezelfde proef met 1,25 liter Codacide per hectare, blijkt gemiddeld 22 procent betere werking tegen onder andere wilde mosterd, varkensgras, Kamille, akkerviooltje en haagwinde. Eenzelfde percentage zien we in Italiaanse proeven. Dat is gewoon heel goed.”
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Agricult