Prof. h.c. Heinz Dreyer, al jarenlang algemeen directeur van Amazonen-Werke, vierde op 19 februari zijn 90e verjaardag. Hij hielp het bedrijf op te bouwen in de derde generatie van de Dreyer-familie en speelde een sleutelrol bij de ontwikkeling tot een wereldwijde specialist in landbouwtechniek voor moderne gewasproductie.
Management van Amazone Groep
Tijdens zijn loopbaan heeft hij als onderdeel van het management van de Amazone Groep een groot aantal belangrijke technische uitvindingen gedaan die meerdere malen zijn gepatenteerd en onderscheiden. Begin 2005 droeg hij zijn managementfunctie over aan zijn zoon Dr. Justus Dreyer. Desalniettemin blijft hij zorg dragen voor de AMAZONE zaaitechniek en de optimale bemesting. Daarnaast onderhoudt hij de samenwerking met de SAA Samara en andere universiteiten Hij blijft lid van de Raad van Bestuur.
Levensloop Heinz Dreyer
Als oudste zoon van Dipl.-Ing. Heinrich Dreyer, de opvolger van de oprichter van Amazonen-Werke, werd Heinz Dreyer geboren in 1932 en zijn vader droeg hem in een vroeg stadium voor als opvolger. Na zijn afstuderen aan het Ratsgymnasium in Osnabrück en tijdens de schoolvakanties heeft hij verschillende stages gelopen in de staalfabrieken in Georgsmarienhütte en Osnabrück, bij de firma Heinrich Lanz in Mannheim en bij de Bayerische Leichtmetallwerke BLW. Hij studeerde werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit van München en bleef na zijn afstuderen in 1956 aan als medewerker van de universiteit met een onderzoeksopdracht van het Bundesministerie voor Landwirtschaft (Bonn), om alsnog te promoveren.
Zijn plannen werden echter afgebroken toen zijn vader in november 1957 plotseling stierf. Vanaf dat moment trad Heinz Dreyer onmiddellijk in dienst bij AMAZONEN-WERKE samen met zijn neef Klaus Dreyer en nam met hem de leiding van het bedrijf over Dat gebeurde begin 1958. Naast de noodzakelijke uitbreiding van het bedrijf promoveerde Heinz Dreyer opnieuw, studeerde landbouwbedrijfskunde en landbouwbeleid met de daarbij behorende examens en promoveerde in 1963 aan de Justus Liebig Universiteit in Giessen.
Productontwikkeling bij Amazone Groep
Vanaf het begin hield hij zich vooral bezig met productontwikkeling. Ook hier wist hij een prima start te maken. Al na een paar weken vond hij de eerste driepunts-tweeschotelstrooier ZA (driepunts centrifugaalstrooier) uit, die later het voorbeeld werd voor bijna alle kunstmeststrooiers die in de wereld worden gebruikt en die in aantallen van meer dan 750.000 stuks werden verkocht. Ook hield hij zich bezig met de doorontwikkeling van aardappelrooimachines, ontwikkelde hij een nieuw type mestverspreider met breedstrooisysteem, vond hij nieuwe zaaimachines uit voor grotere werkbreedtes en tenslotte een nieuwe moderne zaaimachine, die na korte tijd AMAZONE marktleider maakte met de legendarische AMAZONE D4.
Toekomstvisie
In 1960 trouwde hij met de ondernemersdochter Magdalene Teich uit Neder-Beieren. Van zijn vier kinderen Petra, Nicoline, Konstanze en Justus werd Justus zijn bedrijfsopvolger.
Voor hem was de focus van het bedrijf op toekomstgericht management erg belangrijk. Hij ontwierp het concept van een managementgroep waarin naast de twee directeuren zorgvuldig geselecteerde medewerkers met het juiste stemrecht zaten, de zogenaamde managementgroep 1 (FG1), die met momenteel acht mensen nog steeds het topmanagement vertegenwoordigt en waartoe Prof. Heinz Dreyer nog steeds behoort.
AMAZONE beitelschaar
Vanaf 1975 concentreerde hij zijn ontwikkelingsactiviteiten op zaaitechnologie voor no-till in Canada en vond onder meer de AMAZONE beitelschaar uit, die zich tot op de dag van vandaag heeft bewezen in een breed scala van bedrijfsomstandigheden, ook in Rusland. Omdat water schaars is in grote delen van Rusland, zag prof. Heinz Dreyer een grote kans voor no-till en was buitengewoon succesvol. Prof. Heinz Dreyer, de geestelijke vader en uitvinder van de Primera DMC, volgt met vreugde hoe “zijn” machine internationaal steeds meer ingeburgerd raakt.
Werksfeer zeer belangrijk voor Heinz Dreyer
Als familiebedrijf met een lange traditie is een vriendelijke, goede werksfeer op alle vlakken tot op de dag van vandaag erg belangrijk voor hem. Prof. Heinz Dreyer zegt over zijn medewerkers: „Bij AMAZONE hebben we altijd het geluk gehad om geweldige medewerkers te hebben, niet alleen in de constructie, maar ook in productie en verkoop. Je moet dan een klimaat scheppen waarin de medewerkers zich prettig voelen en dat hun werk wordt erkend.” Vandaag de dag werken zo’n 2000 medewerkers in de internationaal succesvolle AMAZONE-bedrijvengroep op negen productielocaties in Duitsland, Frankrijk, Rusland en Hongarije.
DNA van Amazone Groep
Prof. Dreyer heeft de AMAZONE-deugden door de jaren heen verankerd in het DNA van de totale AMAZONE-organisatie: dit zijn uitstekende innovatiekracht, hoge kwaliteitsnormen en communicatie op ooghoogte met boeren en wetenschappers over de hele wereld. Met ononderbroken passie en een hoge mate van toewijding is vooruitgang in de landbouwtechniek voor hem een grote passie en de sleutel tot het succes van AMAZONE: “Wat ons aan de top heeft gebracht, zijn innovaties. Nieuwe ideeën, maar ze moeten ook echt goed en realistisch zijn en technische voordelen hebben. Onze machines moeten niet alleen goed werken, maar vooral betrouwbaar zijn. En we zijn een bedrijf dat er is voor zijn klanten en om de klanten geeft.”
Bron: Kamps de Wild