Het Zweedse Väderstad komt met een aantal innovaties, dat zeer interessant is voor Nederlandse en Vlaamse akkerbouwers. Vooral voor zware omstandigheden en de veelzijdigheid van de machines zullen deze noviteiten akkerbouwers als een jas passen.
Väderstad heeft met de Cultus HD 425-525 een model, dat in het segment van cultivatoren zeer interessant is. Ontworpen om nooit te compenseren als het gaat om de exacte diepte en precisie. “Cultus HD is een oplossing van Väderstad voor de vraag. Vooral op zware grond zien we dat cultivatoren het lastig hebben”, vertelt productspecialist Lasse Doornbos van Väderstad-importeur Homburg Holland. Vanaf oktober 2023 gaan de nieuwe generatie Cultus-cultivatoren in productie en daarna worden ze voor de Nederlandse en Vlaamse markt beschikbaar. Het model, dat tijdens een speciaal event op de nieuwe Väderstad-farm aan de pers is getoond, onderscheidt zich door het lage gewicht, maar ze zijn wel
gebouwd om het harde werk aan te kunnen.
Verschillende werkbreedtes
De hefgedragen cultivator is verkrijgbaar in werkbreedtes van 4,25 of 5,25 meter. De machine kan tot dertig centimeter diep werken en is uitgerust met drie tandbalken. Wat nieuw is, is het automatische diepteregelingsysteem Dynamic Control. Dit zorgt ervoor dat de levellers altijd in optimale positie werken. “In plaats van het frame bewegen de verschillende onderdelen. De bestuurder hoeft dit dus zelf niet meer handmatig aan te passen.” Nieuw aan de Cultus HD zijn ook de veren. De beitels, rollen en schijven zijn versterkt. “Naar de Heavy Duty uitvoering van de Cultus HD425 en 525 is al veel vraag, ook van Nederlandse akkerbouwers. Dus dit is zeker interessante ontwikkeling.”
Nieuwe agressieve schijf
Met de introductie van de nieuwe Cross Cutter Disc Agressive heeft Väderstad een schrijf voor ondiepe grondbewerking, die uitblinkt in zwaar land en harde bodemomstandigheden. Het zigzag-patroon zorgt er voor dat intensieve grondbewerking bij hoge werksnelheden mogelijk wordt. De schijf met de uitsparingen is een antwoord op vragen van akkerbouwers en loonwerkers om het doordringend vermogen op zwaar land te verbeteren. Ook is steeds meer vraag naar een agressieve werking met stengels of stoppels. De schijf is verkrijgbaar in twee maten: 450 millimeter voor de Carrier cultivatoren met een werkdiepte van twee tot drie centimeter en de 510 millimeter-variant voor de Carrier XL met een werkdiepte van drie tot vijf centimeter.
Productspecialist Joren Vermeiren van Homburg België voorspelt dat de ‘Aggressive’- disc uiteindelijk ook de normale CrossCutter gaat vervangen. “Dat gaat helemaal goed komen. Ook op lichte grond werkt het oké. Een snelheid van minimaal vijftien kilometer per uur is mogelijk. Probleem is echter wel dat de chauffeur wellicht er dieper mee gaat werken dan dat het bedoeld is. Hoe minder contactoppervlak de schijf heeft hoe moeilijker de bewerking.”
De CrossCutter Disc Aggressive is inmiddels al beschikbaar. Naast de nieuwe schijf heeft Väderstad voor de hele Carrier XL-range verbeteringen doorgevoerd. Die zitten met name in sterke assen en andere wielen. “Dit zorgt voor een betere krachtverdeling en meer stabiliteit.”
Proceed in actie
Väderstad maakte de presentatie van de Proceed al eerder wereldkundig. Nu pas is de multifunctionele zaaimachine voor eerst in actie te zien. De Proceed kenmerkt zich door het feit dat er meerdere gewassen – zoals tarwe, gerst, koolzaad, suikerbieten, erwten, mais en zonnebloemen – met één machine kunnen worden gezaaid. Dit maakt de zaaimachine in potentie zeer interessant voor loonwerkers met een diversiteit aan klanten. Ook het bemesten met kunstmest kan in dezelfde werkgang als het zaaien plaatsvinden. De machine is al getest in verschillende Europese landen. Nederland en België zijn nog niet bezocht, maar de potentie is gelijk aan onze buurlanden, verzekert Lasse Doornbos. Het kleinste zaad kan precies en op de juiste diepte worden gezaaid. De veldproeven laten zien dat er zaad en kunstmest wordt bespaard terwijl de opbrengst wordt verhoogd. “Bovendien krijg je een sterker en beter gewas en is de opkomst gelijkmatiger. Hier op onze farm in Duitsland hadden we de hoogste graanopbrengst, die we ooit hebben gehad”, vertelt Maria Redwanz van Väderstad.
Het zaaien van graan voor de proeven vond plaats op een rijafstand van 225 of 250 millimeter. Met de Proceed is het door een eenvoudige configuratie en een snelle verandering van de zaaischijven mogelijk om over te schakelen naar 450 of 500 millimeter voor bijvoorbeeld suikerbieten. De voorzaaiwielen zijn individueel gemonteerd, waardoor het zaad ondanks de omstandigheden gelijk wordt geplaatst. De zaden komen door middel van overdruk vanuit een centrale trechter naar de rijeenheden. Bij het verlaten van een korte zaaipijp wordt ieder zaadje opgevangen door een stopwiel. In deze cassette wordt gevuld. Als het bakje vol is, valt de luchtstroom weg. Zo komt het zaad met een ‘natuurlijk verloop’ over de hele werkbreedte precies op de juist ingestelde diepte.
Zaaien met capaciteit
De Väderstad Inspire 1200C/S-zaaimachine is een andere blikvanger die vanaf het einde van dit jaar geleverd kan worden. “Met een werkbreedte van twaalf meter wordt grote capaciteit gecombineerd met exacte zaadplaatsing”, vertelt Lasse Doornbos. De Inspire 1200S is uitgerust met een zaadtank van vijfduizend liter. De combi-versie Inspire 1200C heeft een tank van 7200 liter. Daarin bevinden zich zaad en kunstmest in twee verschillende compartimenten. Bij het verlaten van de tank worden zaad en kunstmest binnen één luchtstroom gemengd en gezamenlijk aan de grond afgegeven.
Een kenmerkende eigenschap van de Inspire 1200C/S is de mogelijkheid om de zaadafgifte in acht verschillende secties aan te sturen. Om te zorgen voor een constante en gelijkmatige productstroom van de grote zaadtank naar de zaaikouters, worden zowel zaad als kunstmest vanuit de zaadtank via 8 Fenix III-doseereenheden nauwkeurig gedoseerd. “Dit is een interessante machine voor akkerbouwers met behoorlijk areaal graan bijvoorbeeld. Misschien is dit niet meteen een machine voor de Nederlandse markt, maar er zijn ook best graantelers waar de Inspire uitstekend zou passen.”
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst en beeld: Martin de Vries