Verplicht lagere prijzen in de winkel? Bij de boer valt niets te rapen! “Integendeel, hij dreigt het kind van de rekening te worden”, stelt Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens vastberaden. “We zijn al lang vragende partij om een ernstig debat te voeren over de landbouw- en voedingsprijzen. Een debat dat zowel oog heeft voor de consument als de producent.”
Boerenbond reageert hiermee op het voorstel van Pierre-Yves Dermagne (PS), minister van Economie, die de prijzen van voedingsproducten in de winkelkar naar beneden wil krijgen. De zorgen om de sterk gestegen landbouw- en voedingsprijzen zijn weliswaar terecht, maar de voorgestelde oplossing is erger dan de kwaal.
Marges staan sterk onder druk
“De marges doorheen de landbouw- en voedingsketen staan sterk onder druk. Een studie van het prijzenobservatorium toonde al aan dat de gestegen kosten voor grondstoffen maar met vertraging en onvolledig doorgerekend kunnen worden door voedingsindustrie en warenhuizen tot bij de consument. Aanvullend toonden we met eigen cijfers aan dat ondanks soms sterk gestegen prijzen voor landbouwproducten ook de boer en tuinder er niet in slaagt zijn hogere productiekosten door te rekenen. Bij de boer valt dus niets te rapen aan overwinsten, integendeel.”
Productiecyclus
Ook al koelen bepaalde grondstoffenprijzen af op de wereld- en groothandelsmarkt, toch zullen vooral kleinere spelers nog langere tijd de hoge prijzen meeslepen in naar boven aangepaste contracten. “Daarnaast moet in de landbouwsector rekening gehouden zijn met de lange productiecyclus. Dure grondstoffenprijzen doorheen de cyclus moeten zich terugvertalen in hogere prijzen op het einde van de cyclus anders komt de boer in de problemen.”
Verplicht lagere prijzen
Verplicht lagere prijzen zullen altijd door iemand betaald moeten zijn. Grote spelers gebruiken hun marktmacht om de kosten door te duwen. Kleinere spelers in de keten zijn dus maar al te vaak het kind van de rekening en in de agro-voedingsketen is dat… de boer. “Voeding is te lang te goedkoop geweest. Met de uitgesproken Europese ambities rond verduurzaming van het landbouw- en voedselsysteem zal nog een flinke tand bijgestoken moeten worden om de transitie te financieren én de impact door terugvallende productie op te vangen. Zonder een redelijke prijs aan de boer zullen we onvermijdelijk inboeten op de uitdaging om op een duurzamere manier onze eigen voedselproductie willen garanderen”, duidt Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens.
Niet op de kap van onze boeren
“Het besef dat de markt gecorrigeerd moet zijn om faire prijzen voor consument én landbouwer te hebben, dringt gelukkig alsmaar meer door in het politieke en in het maatschappelijke debat. Dat is meer dan hoog tijd, want actie is nodig. Maar sociaal voedselbeleid voer je gericht en niet met algemeen lagere prijzen die uiteindelijk op kap van de boer komen”, besluit Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens.
Bron: Boerenbond