In oktober lanceerde het Departement Landbouw en Visserij een oproep naar projecten in de agrovoedingssector die de Vlaamse agrovoedingsketen versterken en verduurzamen en een meerwaarde betekenen voor de landbouwsector.
Elf projecten zijn geselecteerd, waaronder investeringen in de verwerking van in Vlaanderen geteelde zoete aardappel, een project om een microslachthuis op te richten waar korte keten veehouders terecht kunnen en verschillende investeringen die de omslag naar een circulair voedselsysteem versnellen. Met deze gerichte investeringen en innovaties maakt Minister Brouns meteen werk van de Vlaamse voedselstrategie, die hij eind november lanceerde. Het Departement Landbouw en Visserij maakt hiervoor twee miljoen euro vrij.
Vlaamse agrovoedingsketen
Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns stelt vastberaden: “De Vlaamse land- en tuinbouw behoort tot de meest performante en duurzame ter wereld. Onze Vlaamse agrovroedingsketen is een grote meerwaarde voor de landbouwsector, en deze beloftevolle projecten hebben een versterkende rol. We blijven investeren in duurzame innovaties om zo de omslag naar een circulair voedselsysteem te versnellen”.
Zoete aardappel en suikermais
De laatste vijf jaar nam het areaal zoete aardappel in Vlaanderen dan ook jaar na jaar toe mede dankzij succesvol ondernemerschap van pionier-landbouwers die de uitdaging voor het lokaal telen van deze nieuwe teelt in Vlaanderen aangingen. De strenge eisen van de retail zorgen er evenwel voor dat de uitval van zoete aardappel voor de versmarkt momenteel hoog is. Om dit voedselverlies te verminderen en om de keten van Vlaamse zoete aardappel verder te ontwikkelen, is steun gegeven aan een investeringsproject dat inzet op het valoriseren van de reststroom en de eerste verwerking van de geleverde zoete aardappel.
Recent deed ook de teelt van suikermaïs zijn intrede in Vlaanderen, wat mogelijk gemaakt is door het wijzigend klimaat. Om de lokale keten te versterken is geïnvesteerd in een verwerkingslijn voor suikermaïskolven die momenteel niet passen binnen de standaarden voor de versmarkt, maar waarbij de maïskorrels nog van uitstekende kwaliteit zijn voor verdere verwerking in de keten. Hierdoor ontstaan opportuniteiten voor nieuwe samenwerkingen tussen akkerbouwers en de diepvriessector.
Lokale ketenontwikkeling
De lokale ketenontwikkeling van deze nieuwe teelten draagt daarnaast ook bij aan de vermindering van voedselkilometers en een gediversifieerd lokaal voedselaanbod.
Korte keten is een uitstekend voorbeeld van lokale voedselproductie en -afzet. Minister Brouns benadrukte het belang via de strategische visienota Korte Keten en het Vlaamse charter “Voedsel verbindt boer en burger”. Veehouders die zich via korte keten richten op de afzet van hoevevlees ondervinden dat het steeds moeilijker is om een slachthuis binnen een aanvaardbare afstand te vinden die bereid is kleine aantallen dieren te slachten. Bovendien zijn er in Vlaanderen nog heel weinig slachthuizen die schapen en geiten willen slachten. Daarom is minister Brouns verheugd om zowel in het oosten als het westen van Vlaanderen een project te steunen, waarmee korte keten veehouders opnieuw lokaal kunnen slachten. Op deze manier is er een antwoord geboden op de nood aan slachtcapaciteit voor de korte keten en om zo de afzet voor hoevevlees uit de korte keten te stimuleren.
Innovaties
De overige investeringen kaderen binnen het circulair voedselbeleid en omvatten onder andere projecten voor innovatieve sorteermachines zodat aardappelvrachten die momenteel volledig afgekeurd worden toch deels verwerkt kunnen worden voor humane voeding, investeringen in de valorisatie van groentereststromen en de hoogwaardige opwaardering van wei-eiwitten uit nevenstromen van de kaasindustrie.
Deze communicatie kadert dan ook binnen het derde Vlaams programma voor Plattelandsontwikkeling 2014 – 2020 (PDPO III). Meer informatie vindt u op: www.vlaanderen.be/pdpo en www.ruraalnetwerk.be.