Agro-ecologie
Agro-ecologie is het produceren van voedsel op een manier die echt duurzaam is, lokaal, met de natuur en de kringloop mee en met respect voor de rechten, kennis en noden van de mensen die de voeding produceren.
Coauteur Margot Vermeylen nuanceert het cijfer nog. “Het zijn vooral ngo’s en onderzoeksinstituten die Belgisch ontwikkelingsgeld investeren in duurzame en ecologische landbouwprojecten”, zegt ze. “Als je alleen kijkt naar de realisaties van de officiële Belgische overheidsfinanciering, kom je uit op een schamele 7 procent.”
Aandeel te weinig volgens CTH
Verder is er volgens de ngo’s ook een verband te leggen tussen het verlies van habitat en biodiversiteit en de uitbraak van epidemieën, zoals de COVID-19-pandemie. Daarnaast dreigt een pandemie ook een voedselcrisis te veroorzaken. Enerzijds doordat productie- en bevoorradingsketens onderbroken worden, anderzijds doordat mensen wiens inkomen weggevallen is, zich geen voedsel kunnen veroorloven. De armen en zwakkeren zullen het zwaarst getroffen worden, waarschuwen de ngo’s.
België achterop
“Terwijl er wereldwijd een consensus groeit over de noodzaak om voedselsystemen te hervormen om de duurzame ontwikkelingsdoelen te realiseren. Dit blijkt uit de studie dat België achterop hinkt”. Dit verklaart François Grenade van Iles de Paix, een van de 20 ngo’s.