BASF-gewasspecialist Michiel Bosdijk: “Bodemherbiciden zoals Tanaris worden steeds belangrijker, omdat veel actieve stoffen verdwijnen uit het spuitschema”
Het toevoegen van een bodemherbicide aan de LDS-mix kan het aantal onkruiden beperken en de groei van onkruiden vertragen. Helaas wordt het gamma aan producten waarmee een akkerbouwer de onkruidbestrijding kan verrichten steeds verder ingeperkt. Uitzondering hierop is de bodemherbicide Tanaris van gewasmiddelenfabrikant BASF.
Afgelopen zomer kreeg dit product de langverwachte toelating van het Ctgb en dat is volgens BASF-gewasspecialist Michiel Bosdijk geen overbodige luxe. “Met het verdwijnen van actieve stoffen als desmedifam, chloridazon en tri-allaat komt de gehele bestrijding onder druk te staan, waardoor bodemherbiciden zoals Tanaris steeds belangrijker worden in het spuitschema.”
“Breedst werkende bodemherbicide van dit moment”
Tanaris bestaat uit twee actieve stoffen, dimethenamid-P en quinmerac, Bosdijk: “Beide stoffen hebben een bodemwerking die elkaar versterken in de bestrijding van de diverse onkruiden. Doordat er quinmerac aan de mix is toegevoegd, vindt er een duidelijke verbreding van het onkruidspectrum plaats. Daarnaast zorgt quinmerac voor extra contactwerking. Tanaris pakt alle belangrijke onkruiden zoals melganzenvoet, uitstaande melde, kamille, kleefkruid en kruiskruid aan. Daarmee is Tanaris ook direct de breedst werkende bodemherbicide, die op dit moment op de markt is.”
Vervolgbespuitingen
Telers die Tanaris willen toepassen in de LDS-mix hebben hier volgens Bosdijk bij de vervolgbespuitingen profijt van. “Er wordt al vroeg (als de bietenplant twee echte blaadjes heeft, red.) een hele sterke basis in het LDS-schema neergelegd. Kiemende onkruidjes worden direct maximaal aangepakt, waardoor vervolgbespuitingen effectiever zijn.”
“Extra suiker en een hoger rendement”
“Omdat de toepassing van Tanaris vroeg in het schema ligt, wordt de kans op een onkruidvrije teelt groter. De bietenplant wordt daardoor het minst gehinderd in zijn groei, wat zich uiteindelijk vertaalt in extra suikeropbrengst en daarmee een hoger rendement.”
Proeven met Tanaris
Bosdijk vervolgt: “We hebben afgelopen jaren veel proeven gedaan op eigen en externe proefvelden in Nederland, België en Duitsland. We hebben op diverse percelen met verschillende soorten onkruiden uitgebreid getest. Een extra interessante mogelijkheid die hieruit naar voren kwam, is om bij percelen met een verhoogde kans op na-veronkruiding, na de LDS-bespuitingen met Tanaris aan de laatste bespuiting nog een halve liter Frontier Optima toe te voegen. Zo lieten proeven in de Veenkoloniën en rondom Dedemsvaart, waar sprake is van een vrij hoog organische stofgehalte en waarbij onkruiden (zoals knopkruid of, red.) vaak tot heel laat in het seizoen nog voor problemen zorgen, zien dat dit de sterkste strategie is. Naar de toekomst toe betekenen al deze proefervaringen dat we met zekerheid kunnen stellen dat telers met drie keer Tanaris in de mix een goede basis hebben voor het spuitschema op de diverse bietenpercelen die er door heel Nederland liggen, zelfs als schema’s straks helemaal vrij zijn van desmedifam.”
“Geeft telers weer wat lucht”
Het verdwijnen van actieve stoffen maakt de onkruidbestrijding niet eenvoudiger voor de akkerbouwers die bieten in het bouwplan hebben opgenomen. Volgens Bosdijk komt de toelating van Tanaris dan ook op een goed moment: “Niet alleen omdat wij voldoende data hebben uit al die veldproeven, maar vooral omdat het voor akkerbouwers steeds lastiger wordt om de teelt van bieten netjes rond te krijgen. Dit omdat er telkens (goede) actieve stoffen wegvallen. We zijn dan ook heel blij dat we nu met dit middel kunnen komen. Het geeft letterlijk een beetje lucht, want hiermee kan de bietenteler ook zonder desmedifam zijn schema rondkrijgen.”
Eerste praktijkjaar Tanaris
Omdat de toelating pas in de zomermaanden van 2019 rond is gekomen wordt 2020 het eerste praktijkjaar. Er zijn dus nog geen praktijkervaringen van telers, toch is de interesse vanuit de markt nu al groot, zo vertelt Bosdijk: “Vanuit onze distributiekanalen horen we dat ook zij, dit echt als een aanvulling in de mix zien. Veel telers doen dit teeltseizoen dan ook graag ervaring op met dit nieuwe middel, want de laatste tijd verdwijnen er eigenlijk meer producten dan dat erbij komen. Nu komt er met Tanaris eindelijk weer een optie bij. Wij hopen en spreken dan ook de verwachting uit dat we met Tanaris de bietentelers weer een stukje continuïteit en zekerheid kunnen bieden.”
Meer informatie over Tanaris? Neem contact op met uw teeltadviseur