Steeds meer akkerbouwers, maar ook veehouders, zien de voordelen van Polyhaliet (vermarkt onder de merknaam Polysulphate). De meststof bevat naast kalium, magnesium en zwavel ook calcium en dat is uniek. Leverancier ICL benadrukt dat het product onder andere hierdoor breder inzetbaar en veelzijdiger is. Een mooie aanvulling aan de kwalitatieve bovenkant van de huidige kalimarkt. “Het is zeg maar het volkorenbrood in het broodschap.”
Polysulphate is een uniek natuurlijk voorkomend mineraal. In Nederland is deze meststof al behoorlijk ingeburgerd. “In België is Polysulphate nog wat onbekender, maar ook bezig aan een opmars”, vertelt specialist Frank Duijzer van ICL. De natuurlijke kalimeststof Polysulphate, ook toegelaten in de biologische sector, wordt gewonnen onder de Noordzee, op een diepte van twaalfhonderd meter aan de kust bij het Verenigd Koninkrijk. Het ruwe materiaal wordt in brokken gedolven en vervolgens in de goede fractie gebroken, zodat het goed verstrooibaar is op de akker. “Het wordt gedolven, gemalen, gezeefd en opgezakt zonder chemische bewerking of andere industriële processen”, benadrukt Duijzer.
Polysulphate enige kalimeststof met kalium, magnesium, zwavel en calcium
ICL is de partij die Polysulphate in het pakket heeft. “Dat het mineraal zowel kalium, magnesium, zwavel en calcium bevat maakt het uniek. Meer dan met iedere andere kali-meststof geef je met bijvoorbeeld honderd eenheden kalium veel meer voeding aan de bodem. Calcium wordt vaak in een aparte werkgang uit een andere bron als gips of bladvoeding toegediend.” Roel Bloemert vult zijn collega aan. “Calcium ligt met Polysulphate goed verdeeld rond de wortels. De meeste knol- of bolgewassen kunnen met tachtig tot honderd kilogram per hectare plantopneembaar calcium goed toe. Met het product wordt bij een gift van honderd kilogram kalium deze behoefte voor calcium al ruimschoots ingevuld.”
‘Meer mineralen voor je geld’
Frank Duijzer benadrukt dat daar het grote voordeel in zit. “Je krijgt meer mineralen voor je geld. De prijsvoering van Polysulphate is grotendeel afgestemd op de kali-inbreng van het product. Vergelijken we het met vergelijkbare producten zonder calcium, dan blijkt dat calcium zo heel voordelig meekomt. En het hoeft niet apart gestrooid te worden. En niet alle voeding komt in één keer vrij. Wij noemen dit de ‘verlengde beschikbaarheid’ van Polysulphate en zal ongeveer vijftig tot zestig dagen duren. Dit zorgt voor een lage zoutlast voor het gewas en een minimale kans op uitspoeling van mineralen.”
Veilig voor kiemplanten
Vanwege het lage chloride-gehalte en het feit dat de voeding over een verlengde periode beschikbaar komt, heeft de meststof een extra voordeel voor fijnzadige gewassen als wortelen, uien en groenten. “Doordat Polysulphate over een langere tijd beschikbaar komt, is het veilig voor kiemplanten”, stipt Bloemert aan. Duijzer: “Daardoor is één keer toepassen voldoende, ook voor aardappelen uit. Advies is om vanwege de verlengde beschikbaarheid ruim voor het zaaien of poten te strooien. Het liefst inwerken in de aardappelrug of tijdens de grondbewerking voor het zaaibed. Om deze reden past het product minder goed als bijmestgift tijdens het groeiseizoen. Dat is wel een aandachtspunt.”
Eventueel kan er in het seizoen nog worden bijgestrooid met een gecombineerde stikstof- of kalimeststof. “Echter, voor de meeste gewassen is één keer strooien met Polysulphate voldoende voor de kalivoorziening van het gewas.”
Verstrooibaarheid Polysulphate
De verstrooibaarheid is volgens de deskundigen van ICL perfect. De korrels hebben een grootte van twee tot vier millimeter. Afhankelijk van de instellingen van de machine, aan de hand van de beschikbare strooitabellen, is het geschikt om eventueel vanuit rijpaden te strooien. “De hoge dichtheid (hoog soortelijk gewicht) maakt dat het product over een grote breedte te verstrooien is.”
Polysulphate in biologische landbouw
Zowel in Nederland als België mag Polysulphate toegepast worden in de biologische landbouw. Vanwege de voordelen ziet ICL inmiddels een sterke groei van Polysulphate. De reacties uit het veld zijn in ieder geval goed. Gewastechnisch presteert Polysulphate naar behoren. Dat je meteen een calciumgift meegeeft, zorgt ook voor een stuk gemak.”
Bloemert merkt op dat op een veilige manier de gehele basisbemesting gegeven kan worden. Uit onderzoeken blijkt dat je met één keer toediening van Polysulphate dezelfde opbrengsten binnenhaalt als met andere meststoffen, met nu als voordeel dat je in één keer klaar bent omdat je meteen een vierde nutriënt meegeeft en niet meer hoeft bij te strooien in het seizoen.” Duijzer knikt instemmend. “We vergelijken het wel met een boterham. Met één mineraal heb je als het ware een plak witbrood. Voeg je daar nog een mineraal aan toe dan kom je op een volkoren. Polysulphate is als het ware een volkorenboterham, waarmee je met één plak veel meer inhoud hebt. Je krijgt met deze meststof samen met kali, behoorlijke hoeveelheden magnesium, zwavel en calcium bij de plant,. Dit zorgt voor een robuustere bemesting én een beter gevoede plant.”
Goedkope zwavelbron
Veehouders, en vooral biologische bedrijven, gebruiken Polysulphate voornamelijk als goede en goedkope zwavelbron voor de eerste snede grasland. “De extra kalium, magnesium en calcium die dan tevens toegediend wordt, maakt Polysulphate tot een gewaardeerde veelzijdige meststof.”
Tekst: Martin de Vries
Beeld: ICL