De Nederlandse fabrikant Imants bracht in 2020 de nulserie van hun krukasspitmachine op de markt. Ze organiseerden recent een demodag waarbij een roterende spitmachine naast een krukasspitmachine gezet werd. Demijba, een loonbedrijf met akkerbouwtak heeft een krukasspitmachine van een ander merk en is op zoek naar een alternatief. Ze spitten ook met een roterende spitmachine.
Minder onderhoud met roterende spitmachine van Imants
Chauffeur Dennis Zwartbol stelt dat volgens hem de roterende spitmachine van Imants minder onderhoud vraagt dan de machine die zij hebben. “We hebben ook gezien dat zelfs bij een snelheid van vier kilometer per uur het resultaat nog goed is. Een nadeel is dat de aandrijving aan zijkant zit en dat je met de kast over de bewerkte grond sleept. Maar je bewerkt wel de hele breedte. Bij de concurrentie zit de aandrijving centraal waardoor je altijd een stukje overslaat.”
Spitmachine erg handig bij werkzaamheden het hele jaar door
“Wij beginnen in augustus met de oogst van spruiten en gaan door tot maart. De grondbewerking volgt meestal snel als de omstandigheden het toestaan. Twee weken geleden was het perceel hierlangs nog goed, dus daar hebben we geploegd. Hier ging dat niet en dan is de spitmachine erg handig.”
Spitten goed alternatief bij zware grond
“Als ik echt mag kiezen, ploeg ik spruitenland het liefst want dan ploeg je alle stronken onder. Volgend jaar komen hier veldbonen op en als die stronken bovenaan liggen, blijven die aan de zaaikouters van de zaaimachine hangen. Als er aardappelen volgen, is het niet zo’n ramp. Zonder demo hadden we daarom misschien nog gewacht tot het minder nat ligt om te kunnen ploegen maar ook weer niet te lang want de kans op vorst wordt kleiner. Dit is hele zware grond en daar moet toch eerst eens vorst overheen om hem goed te kunnen bewerken. Dus dan is spitten wel een goed alternatief.”
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst & beeld: Seppe Deckx