Steeds vaker worden agrariërs geconfronteerd met beregeningsverboden met verstrekkende gevolgen. Niet voor de eerste keer kreeg West-Nederland te maken met verzilting. Waar Nederland ooit een land was met water in overvloed, moet er nu flink gemanaged worden om overal voldoende waterbuffers te hebben. Hoe kunnen we het beschikbare water zo efficiënt mogelijk gebruiken, zonder dat er een tekort ontstaat?
Druppelirrigatie is één van de antwoorden op dit vraagstuk. Het zorgt ervoor dat water in de juiste hoeveelheid op het juiste moment op de juiste plek wordt toegediend, eventueel met toevoeging van meststoffen.
De afgelopen jaren heeft druppelirrigatie zich al bewezen. Zo is de driptape van Toro Aquatraxx al jaren succesvol gebruikt in klein fruit zoals aardbeien. Toch durven veel akkerbouwers de stap nog niet te zetten. Zij zien de voordelen wel maar hebben praktische vragen over bijvoorbeeld het aanbrengen en verwijderen van de tape of vragen zich af wat het uiteindelijk onderaan de streep oplevert. Daarbij is vaak gedacht dat druppelirrigatie duur is, men hikt dan vooral tegen de eerste investering aan. Ook was tot voor kort de mechanisatie soms een probleem. Er waren geen of onvoldoende machines of de kennis ontbrak om de tape aan te brengen.
Akkerbouwers ontzorgen
Om akkerbouwers te helpen met advies en ondersteuning, hebben enkele bedrijven met ruime ervaring op dit gebied op initiatief van Jean Heybroek BV de koppen bij elkaar gestoken. Gerard Schoot Uiterkamp, Product Specialist Toro Irrigatie bij Jean Heybroek: “We kunnen de agrariër begeleiden bij het gebruik van driptape en alles wat er bij komt kijken. Van het aanleggen van de tape tot het recyclen van het materiaal na gebruik. Met de uitdagingen waar de agrarische sector voor staat, worden precisietechnieken in de teelt op alle fronten in verhoogd tempo realiteit. Druppelirrigatie is de toekomst.
In de laatste jaren is er veel geïnvesteerd door fabrikanten, mechanisatiebedrijven en loonwerkers zoals SU-Tech die een innovatieve driptape legmachine heeft ontwikkeld. Als de driptape eenmaal in de grond ligt, dan geeft het veel meer rust. Je kunt de druppelirrigatie immers snel aanzetten en precies op het juiste moment water toedienen. Het geeft ook veel meer zekerheid in de opbrengst. Dit is helemaal interessant in combinatie met het toedienen van meststoffen.”
Overige ontwikkelingen
De ontwikkelingen gaan ondertussen snel en in de software en mechanisatie is de techniek steeds verder geoptimaliseerd. Schoot Uiterkamp: “Denk hierbij aan zelflerende toepassingen, waarbij op basis van bodemvocht of andere parameters het irrigatiesysteem een advies aan de teler geeft of misschien automatisch aanpast. De gebruiker krijgt dan alleen een melding op zijn telefoon en kan eventueel nog een aanpassing doorvoeren.”
Ook op het gebied van fertigatie, het toevoegen van meststoffen aan de beregening, zijn stappen gezet. En voor de recycling van het materiaal bieden enkele partijen in het dealernetwerk van Jean Heybroek inmiddels een speciale recycle service aan.
Besturingssystemen
Daarnaast is het monitoren en watergeven naar behoefte eenvoudig geworden door de komst van enkele innovatieve besturingssystemen. Schoot Uiterkamp noemt de Toro Tempus Air als voorbeeld: “Met de Tempus Air kunnen gebruikers de beregening aansturen door middel van een netwerk van zenders en sensoren, oftewel Low Range Wide Area Network (LoRa WAN). Dit voorjaar is het eerste beregeningsproject in Nederland geïnstalleerd waarbij gebruik is gemaakt van het LoRa-netwerk met draadloze modules die beregeningspompen en afsluiters aansturen. In combinatie met temperatuur, druk, en vochtsensoren krijgt men zo een volledig overzicht van de actuele situatie op de diverse percelen via smartphone of laptop. Digitale toepassingen als deze helpen bij een effectieve inzet van ons water. “
Naast de Toro Tempus Air levert Jean Heybroek BV ook de Spherag modules. Deze modules maken gebruik van het IOT netwerk en werken net als de Tempus Air in real time. De Spherag units zijn uitgerust met lokale intelligentie in combinatie van cloud intelligentie zoals satellietinformatie.
AgroTechniek Holland
Wie meer wil weten over Toro AquaTraxx driptape en andere innovaties op het gebied van precisie
beregening is van 14 tot en met 17 september van harte welkom op het paviljoen Grensloos Innoveren op AgroTechniek Holland 2022.