De goede werking van Hu-Man 15 als bladmeststof en Prolong XP als hulpstof is voor Holland Fyto onomstreden. Jarenlange onderzoeken en ervaringen uit de praktijk laten goede resultaten zien. Voor technisch managers Joris van Rijswijk en Tjalling Nutma van Holland Fyto horen ze daarom bij de ‘vaste basisspelers in het team van gewasverzorging’.
De interesse naar deze producten neemt ook toe, nu de uitdagingen in de akkerbouw steeds groter worden. “Zowel Hu-Man 15 als Prolong XP zijn voor de teler ook een soort verzekeringspremie.”
Vandaag zoomen we verder in op Hu-man 15. Later deze week volgt meer informatie over het product Prolong XP.
Hu-Man 15: Bouwsteen voor vitaal gewas
Hu-Man 15 is de grootste bladmeststof in het arsenaal van Holland Fyto. In toenemende mate passen akkerbouwers het product als bladbespuiting toe om het gewas te voorzien van de juiste voedingsstoffen. Hu-Man 15 is een unieke formulering van mangaan, zink en zwavel, gemengd met fulvinezuren. Die zorgen voor een versterkte opname en verbeteren het transport van mineralen door de plant zodat een maximaal effect wordt bereikt.
Mangaan en zink
“De belangrijkste elementen worden door het gewas via de wortel opgenomen. Met name op de gronden met een hoge pH, zoals bijvoorbeeld op kleigronden, zie je dat mangaan moeilijker opneembaar is. Op dit soort gronden treedt ook vaak zinkgebrek op. Mangaan en zink zijn twee elementen die het gewas nodig heeft. Ze zijn essentieel voor diverse belangrijke processen in de plant, onder andere voor de fotosynthese”, vertelt technisch manager akkerbouw Tjalling Nutma van Holland Fyto. “Alle gewassen zie je positief reageren als je ondersteuning geeft in de vorm van Hu-Man 15 als bladmeststof. De zwavel is bovendien een bouwsteen van aminozuren, wat weer belangrijk is voor de vitaliteit en weerbaarheid van de plant.”
Bladmeststof Hu-Man 15
De bladmeststof Hu-Man 15 wordt al in veel gewassen en op duizenden hectares toegepast. De vraag is dit jaar extra groot omdat het fungicide mancozeb in bijvoorbeeld aardappelen, uien en bloembollen niet meer is toegestaan. “Mancozeb bevat ook mangaan en zink. Dat verlies zal opgevangen moeten worden en daar is Hu-Man 15 perfect geschikt voor. Ook omdat het eenvoudig ingepast kan worden.
”Onderzoeken tonen aan dat de mangaan in Hu-Man 15 in vergelijking met andere mangaan-bevattende bladmeststoffen veel beter wordt opgenomen, ondanks een lager gehalte in het product zelf. “Mijn advies is om wekelijks een halve liter per hectare toe te dienen om zo de dagelijkse behoefte van de plant af te dekken. Dat is ook min of meer preventief. Bij een echt gebrek aan mangaan kun je voor een hogere dosering van één tot twee liter per hectare kiezen.”
De toediening van de bladmeststof is het meest geschikt in de begingroei van het gewas. Bij aardappelen is dit in de loofgroeifase tot aan de bloei. Dan heeft het gewas de elementen ook het meest nodig. “Mangaan zorgt naast het op ganghouden van fotosynthese ook voor een betere celdeling en meer stevigheid.
Voor de hormoonhuishouding en enzymwerking is zink in deze fase van de plantgroei belangrijk.”
Phythopthora-bestrijding
Nutma ziet veel kansen voor het bijmengen van Hu-Man 15 tijdens de Phythopthora-bestrijding. “Voordeel is dat je ook meteen de pH van je spuitvloeistof verlaagt, wat gunstig is voor de werking van de Phytophthoramiddelen. Datzelfde geldt ook voor de toepassing van fungiciden in uien en bloembollen. Hu-Man 15 is gewoon een heel gebruiksvriendelijk product, dat je kunt toevoegen aan iedere gangbare bespuiting.”
De goede opneembaarheid en gunstige effecten van Hu-Man 15 worden al meer dan vijftien jaar bevestigd door diverse onderzoeken en ervaringen uit de praktijk. “De aanwezige fulvinezuren zijn in staat om het blad binnen te dringen en de mineralen die hieraan gebonden zijn worden zo meegenomen de plant in. Met deze natuureigen werking introduceerde Holland Fyto vijftien jaar geleden een nieuwe generatie bladmeststoffen die nog steeds naar grote tevredenheid wordt gebruikt.”
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Holland Fyto